TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Rouhani: Iranul îi va pedepsi pe toţi cei responsabili de catastrofa aeriană

Iranul îi va pedepsi toţi cei responsabili de catastrofa aeriană în care a fost implicat aparatul de tip Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines, doborît dintr-o ‘eroare de neiertat’ de o rachetă iraniană la 8 ianuarie în apropiere de Teheran, a declarat marţi preşedintele iranian Hassan Rouhani într-un discurs televizat, adăugînd că ‘evenimentul tragic’ va face obiectul unei anchetei aprofundate.

‘A fost o eroare de neiertat … nu poate fi responsabilă o singură persoană pentru acest accident de avion’, în care şi-au pierdut viaţa toate cele 176 de persoane aflate la bord, a afirmat el.

‘Pentru poporul nostru este foarte important referitor la acest accident ca oricine a comis o greşeală sau o neglijenţă la toate nivelurile’ să fie deferit justiţiei, a declarat Rouhani în acelaşi discurs televizat. ‘Toţi cei care trebuie pedepsiţi să fie pedepsiţi’, a insistat preşedintele iranian.

‘Sistemul judiciar trebuie să formeze un tribunal special cu judecători de rang înalt şi zeci de experţi (…) toată lumea va urmări”’, a spus în continuare Rouhani.

‘Un prim pas bun a fost că forţele armate iraniene au admis eroarea… Trebuie să asigurăm oamenii că (o astfel de tragedie) nu se va mai întîmpla’, a mai spus preşedintele Iranului, subliniind că guvernul său este ‘responsabil atît faţă de Iran, cît şi faţă de celelalte naţiuni care au pierdut rezidenţi’ în această tragedie aeriană.


Pe de altă parte, purtătorul de cuvînt al sistemului judiciar iranian, Gholamhossein Esmaili, a declarat marţi că justiţia iraniană a arestat mai multe persoane pentru rolul lor în doborîrea avionului ucrainean. Esmaili nu a furnizat alte detalii, potrivit Reuters.

După ce au dezminţit ipoteza potrivit căreia avionul Ukraine International Airlines a fost doborît de o rachetă iraniană, forţele armate iraniene au recunoscut sîmbătă dimineaţă responsabilitatea lor în această tragedie, evocînd o ‘eroare umană’.

Dintre cele 176 de victime ale catastrofei, cele mai multe sînt iraniene şi canadiene. Premierul canadian Justin Trudeau a asigurat luni că ‘se va face dreptate’, iar toate ţările afectate de tragedie – Canada, Regatul Unit, Ucraina, Suedia şi Afganistan – exercită presiuni pentru ca Iranul să efectueze o anchetă transparentă.

Anunţul responsabilităţii forţelor armate a provocat un şoc în Iran şi un val de indignare.

Luni, potrivit înregistrărilor video care circulau pe reţelele de socializare, iranienii au ieşit în stradă pentru a treia zi consecutiv şi, se pare, că au scandat sloganuri împotriva autorităţilor.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load