X 
Arşiţa stiri: 189
Jocurile Olimpice stiri: 145
Transnistria stiri: 1412

România își propune să devină un "lider regional" în operarea și implementarea energiei nucleare

21 mar. 19:45   Externe
2420 0

România intenţionează să devină "lider regional" în ceea ce priveşte operaţiunile din domeniul energiei nucleare, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, la Summitul Energiei Nucleare de la Bruxelles, potrivit Agerpres.

"România este hotărîtă să-şi dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacităţii de producţie la scară largă şi prin implementarea tehnologiei inovatoare a reactoarelor modulare mici, în colaborare cu Statele Unite ale Americii şi alţi parteneri cheie. Mai mult decît atît, ne propunem să devenim un lider regional în operarea şi implementarea energiei nucleare, în formarea forţei de muncă specializate şi un hub al lanţului de aprovizionare pentru producţia de energie nucleară. În dezvoltarea programului naţional de energie nucleară, sîntem dedicaţi siguranţei publicului şi mediului, operării instalaţiilor noastre în condiţii de siguranţă şi respectării depline a cerinţelor de neproliferare asumate", a afirmat şeful statului.

Iohannis a subliniat că schimbările climatice reprezintă "o provocare globală", care necesită acţiune coordonată şi măsuri ambiţioase.

"Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică joacă un rol crucial în facilitarea cooperării în vederea creşterii dezvoltării noastre sociale şi economice. Cooperarea României cu agenţia va continua în timp ce ne îndreptăm spre un viitor mai durabil şi mai sigur din punct de vedere energetic", a punctat el.

Potrivit preşedintelui, ambiţiile în domeniul energiei nucleare trebuie să beneficieze de un sprijin financiar "adecvat", luînd în considerare şi rolul energiei nucleare în accelerarea decarbonizării.


"Combinarea finanţării publice şi private este esenţială în crearea unui model de afaceri, uşor de replicat, pentru implementarea accelerată a energiei nucleare. Trebuie să ne extindem investiţiile în cercetare, proiecte demonstrative şi dezvoltarea de noi materiale şi tehnologii nucleare. În concluzie, permiteţi-mi să fac un apel la acţiune unitară care să valorifice potenţialul masiv al energiei nucleare de a ne îndrepta spre un viitor cu emisii zero şi sigur din punct de vedere energetic", a spus Iohannis.

5
1
1
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumul republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав