Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Rocile de pe Marte care ar putea conține semne ale vieții

2 iun. 2018,, 01:07   Externe
3305 0

Anumite roci de pe Marte ar putea conține indicii vitale cu privire la existența vieții pe Planeta Roșie, în trecut.

Anumite roci de pe Planeta Roșie, care s-au format pe fundul lacurilor, ar fi cele mai bune locuri în care cercetătorii să caute dovezi fosile ale existenței vieții în trecut. Un nou studiu, care face lumină în cazul locurilor unde pot fi conservate fosile, ar putea ajuta la căutările de urme de microbi pe Marte. Aceștia ar fi existat pe Marte acum aproximativ patru miliarde de ani.

O echipă de cercetători a determinat că rocile sedimentare alcătuite din noroi compactat sau din lut au șanse mari să conțină fosile. Acestea sînt bogate în fier și în siliciu, acestea contribuind la conservarea fosilelor.

Acestea s-ar fi format acum 3-4 miliarde de ani, cînd suprafața planetei era bogată în apă. Rocile sînt conservate mult mai bine decît cele de pe Pămînt cu vîrste similare. Asta e o consecință a faptului că Marte nu are mișcări tectonice, care pot distruge rocile și fosilele, de-a lungul timpului.

Echipa a analizat fosile de pe Pămînt și a analizat rezultatele unor experimente care replicau condițiile de pe Parte, pentru a putea identifica cele mai bune locuri de pe Planeta Roșie, unde să fie căutate urme de viață.


Descoperirile ar putea ajuta la planificarea misiunii următorului rover. Mars 2020 va colecta mostre de roci, care vor fi trimise înapoi pe Pămînt. Atît NASA, cît și ESA au misiuni planificate către Marte pentru următorii ani.

Cel mai recent studiu al rocilor marțiene, condus de un cercetător de la Universitatea din Edinburgh, ar putea ajuta la alegerea locurilor de amartizare pentru ambele misiuni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?