Criza energetică stiri: 1588
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3389

Riga și alte orașe letone nu mai pot accepta refugiați din Ucraina

11 iul. 20:00   Război în Ucraina
2406 0

Riga și alte orașe letone nu vor mai accepta refugiați ucraineni. Programul de stat de sprijinire a refugiaților din Ucraina a fost redus semnificativ din cauza faptului că autoritățile locale nu mai au bani pentru cazarea oamenilor.

Mulți refugiați sînt deja pe străzi: nu sînt cazați în hoteluri pe cheltuială publică și este prea scump pentru persoanele care nu au un loc de muncă să închirieze locuințe. În același timp, aproximativ 120 de refugiați din Ucraina vin acum în Letonia în fiecare zi: majoritatea oameni din teritoriile ocupate care au fost scoși sau au fost forțați să plece în Rusia, iar acum încearcă să plece în Europa sau înapoi în Ucraina, transmite currenttime.tv.

Nina a venit în Letonia de la Kiev. În primele trei luni, ea, ca și ceilalți refugiați, a primit din partea autorităților locale o cameră într-un hotel ieftin și i s-a spus că cei care au fugit de război vor avea ocazia să-și prelungească șederea. Dar această speranță nu s-a realizat. Consiliul orășenesc Riga a anunțat că de la 1 iulie nu va mai putea plăti locurile în hoteluri pentru refugiați: nu sînt bani pentru asta în buget.

"Sînt din Ucraina, invalid de la Cernobîl. Dar aici, în Letonia, această lege nu se aplică în privința noastră", spune Nina. "Sîntem evacuați din hotel, lăsînd doar pensionari. Sînt pensionar sau nu pensionar? Nu mai știu!”

Centrul de sprijin pentru refugiați i-a explicat Ninei că, pentru a primi un grup de persoane cu dizabilități în Letonia, trebuie să colecteze documente și să treacă un examen medical. Dacă va reuși să facă acest lucru, atunci autoritățile vor continua să-i ofere locuință. Dar fără acte, conform legilor locale, nu este considerată în genere pensionară.


Este urgent să adune toate actele și să medicii – femeii i s-a spus că pe 8 iulie ar trebui să elibereze camera de hotel. Nina și-a găsit deja un loc de muncă la Riga, dar primește doar 320 de euro. În același timp, un apartament cu o cameră închiriat în Riga costă de la 200 de euro.

"Prețurile sînt mari aici. Prețurile locuințelor au crescut acum", se plînge Nina, care, împreună cu alți ucraineni, se află la ușa unui centru de sprijin pentru refugiați. "Dacă plătiți un apartament, mîncare și utilități, nu reușim să acoperim toate cheltuielile".

Valentina și alți cîțiva refugiați pensionari au primit și ei un aviz de evacuare de la hotel.

"Am fost într-o asemenea tensiune în toate aceste patru luni, dacă ai ști! Doar că nervii mei nu mai suportă", plînge femeia. "M-aș duce acasă, dar Harkov a fost bombardat! Nu am unde pleca!"

Oksana și familia ei au ajuns la Riga din Mariupol, în urmă cu o săptămînă. Aceștia au fost plasați acasă de localnici. Familia nu are bani pentru locuințe închiriate, nu știe încă dacă Riga îi va accepta oficial sau nu.

"Acum locuim într-un apartament, voluntarii ne-au ajutat: ei înșiși locuiesc la țară, iar noi locuim în apartamentul lor. Dar trebuie să eliberăm apartamentul în două sau trei săptămîni", spune Oksana. "De aceea, avem o problemă. Si aici ei spun: "Nu este nimic, căutați-vă singuri".

Autoritățile letone spun că au oferit locuințe și hrană pentru sute de refugiați din Ucraina timp de trei luni, în speranța că în trei luni persoana se va acomoda, își va găsi un loc de muncă și se va putea întreține de sine stătător. Însă mulți refugiați nu și-au găsit de lucru și a fost o surpriză pentru ei că, pe lîngă aceasta, pot rămîne și fără locuință.

Consiliul orășenesc Riga și alte cîteva municipalități, la rîndul lor, explică inovațiile prin faptul că, de la 1 iulie, programul de stat de asistență pentru refugiații ucraineni din Letonia a fost serios redus: statul alocă acum doar 3,5 euro pe refugiat pe zi. Este imposibil să plasezi oameni în hoteluri, pensiuni sau cămine din Riga cu acești bani, iar orașele în sine nu au nici bani să găzduiască și să hrănească oamenii. Pînă acum, Consiliul Local din Riga a promis pensionarilor să prelungească perioada de cazare gratuită cu o lună, dar nu este clar ce să facă în continuare.

Centrul de sprijin pentru refugiații ucraineni din Riga se va închide și el în curînd din lipsă de finanțare: primarul capitalei letone a anunțat deja acest lucru. Municipalitatea nu mai are bani să-l întrețină. Autoritățile orașului spun că nici orașul nu va accepta noi refugiați, dar îi va ajuta pe cei deja înregistrați – pînă la sfîrșitul lunii august.

Consiliul orășenesc din Riga a cerut, de asemenea, locuitorilor locali care sînt gata să găzduiască refugiați acasă să răspundă și le promite despăgubiri din partea statului. Dar deocamdată nu sînt destui oameni dornici să accepte familii ucrainene.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав