X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Rezultate finale ale alegerilor din Bulgaria

9 apr. 2021,, 08:25   Externe
1944 0

După numărarea tuturor proceselor verbale (100%) de la alegerile de duminică din Bulgaria, șase partide intră în Parlamentul de la Sofia. GERB este prima forță politică cu 26,18%, „Există un astfel de popor” este al doilea partid cu 17,66%, Partidul Socialist Bulgar (BSP) este al treilea cu 15,01%. Rezultatul Mișcării pentru Drepturi și Libertăți este de 10,49%, cel al Bulgariei Democrate - 9,45%, "Ridică-te! Mafia, afară!" - 4,72%.

Distribuția locurilor între partide în cea de-a 45-a Adunare Națională de la Sofia va fi anunțată pînă joi, iar viața acesteia ar putea fi destul de scurtă dacă nu va forma un guvern. Deși este pe primul loc, GERB a pierdut mult din sprijinul de la alegerile anterioare. În 2017, 1.147.292 de persoane au votat pentru partidul lui Boiko Borisov, iar acum – 837.671. BSP, care pentru prima dată în 20 de ani nu este a doua, ci a treia forță politică, a pierdut aproape jumătate dintre alegătorii care au susținut-o în urmă cu patru ani. Atunci, pentru socialiști au votat 955.490 de persoane, iar acum – 480.124. BSP s-a prăbușit chiar sub rezultatele sale, după catastrofa cu cabinetul lui Oreșarski în 2014, cînd a primit 505.527 de voturi. Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți și-a mărit ușor sprijinul față de 2017: 315.976 voturi atunci și 335.701 acum.

Bulgaria Democrată cîștigă la Sofia

Pentru prima dată de la înființare, GERB a pierdut în Sofia la alegeri parlamentare. Bulgaria Democrată a primit cele mai multe voturi în capitală (128.295 voturi), în timp ce partidul lui Borisov s-a clasat pe locul al doilea cu 120.411 voturi. În circumscripția 23 din Sofia, diferența procentuală dintre cele două partide este cea mai mare. Bulgaria Democrată are sprijinul a 28,48% dintre alegători (61 858 voturi), iar GERB – 20,17% (43 817 voturi). În circumscripția 24 din Sofia din nou prima forță este Bulgaria Democrată cu 24,43% (39.880 voturi), iar GERB are 22,62% (36.931). Singura circumscripție din capitală unde GERB este prima este 25. Acolo, partidul lui Borisov a obținut un sprijin de 24,08% (39.663 voturi), „Există un astfel de popor” a fost al doilea cu 18,81% (30.978 voturi), iar Bulgaria Democrată a rămas a treia cu 16,12% (26.557 voturi).

Naționaliștii rămîn în afara Parlamentului


VMRO a cîștigat 3,64% la aceste alegeri și rămîne sub pragul de intrare în Parlament. Partidul Uniunea Națională Bulgară, care a fost „purtător de mandat” pentru Vasil Bojkov, a obținut un sprijin de 2,95%, iar formațiunea Vîzrajdane – 2,45%. Coaliția fostelor formațiuni parlamentare Volia și Frontul Național pentru Salvarea Bulgariei a strîns un sprijin de doar 2,37%, iar partidul fostului al doilea om în GERB, Țvetan Țvetanov, Republicani pentru Bulgaria -1,31%. „Nu susțin pe nimeni” au scris pe buletinul de vot 55.237 de alegători bulgari.

Vot preferențial și redistribuiri

Pînă sîmbătă, va fi oficial clar ce candidaţi-deputați vor intra în parlament datorită selectării candidatului preferat obținute de ei. De acum este clar că la Sofia un vot preferențial rearanjează listele Bulgariei Democrate și ale BSP. Fostul deputat și fost lider Uniunii Forțelor Democrate (UFD), Martin Dimitrov, care era al cincilea, și Ivo Mircev de la Da, Bulgaria, care a fost al treilea, rearanjează lista Bulgariei Democrate în circumscripția 24. Astfel, cei doi o devansează pe Țețka Bachkova (DSB) și pe Stefan Tafrov („Da, Bulgaria”). Există, de asemenea, schimbări în lista BSP în circumscripția electorală 24. Este în favoarea celui de-al șaptelea din listă Boris Țvetkov, care îl înlocuiește pe al doilea – fostul membru al celei de-a 44-a Adunări Naționale, Dimităr Dancev. Prin lege, pentru a rearanja lista, un candidat trebuie să colecteze preferințe de peste 7% din voturile pentru listă .

„Dacă alegerile ar schimba ceva, ar fi interzise”. Asta scria cu ani în urmă pe un perete din Sofia. Sentința este ușor de dat, dar nu este adevărată. Votul de duminică pentru Adunarea Națională de la Sofia a arătat că alegerile pot schimba multe lucruri, nu doar „ceva”. Rezultatele finale sînt așteptate zilele acestea, dar majoritatea voturilor au fost deja numărate. Datele arată o imagine care este destul de diferită de ceea ce se știe în Bulgaria în ultimii mai bine de 10 ani. Și dacă pentru oamenii cu mai multă experiență nu s-a întîmplat nimic nou, bulgarii tineri sînt martorii unei schimbări nemaivăzute pînă acum.

Cel puțin cinci lucruri s-au schimbat.1. Pentru prima dată de la înființare, partidul GERB și liderul său, Boiko Borisov, sînt într-o poziție slabă; 2. Trei noi forțe politice intră în Adunarea Națională și înlocuiesc aproape jumătate dintre membrii acesteia; 3. Cele trei mari partide politice – GERB, Partidul Socialist Bulgar, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (MDL), care în perechi sau individual ar putea decide totul, nu mai sînt azi cele trei forțe politice majore; 4. naționaliștii rămîn în afara parlamentului pentru prima dată în ultimii 16 ani; 5. Bulgarii din străinătate nu numai că votează mai mult decît înainte, dar sînt deja un factor-cheie pentru rezultatul final. Dar să le luăm pe rînd.

GERB și Borisov sînt într-o poziție slabă

Datele Comisiei Electorale Centrale după numărarea a aproape 100% din procesele verbale arată că GERB este cea mai mare forță politică din Bulgaria, cu un sprijin de 26% și aproximativ 800.000 de buletine de vot depuse în urne pentru această formațiune. Aceasta este cu jumătate mai puțin decît cele 1.678.641 de voturi cîștigate în 2009, ceea ce a adus apoi 39,72% și prima victorie a GERB. Rezultatul de acum este mult mai slab decît cele 1.147.292 de voturi primite acum 4 ani.

Situația de astăzi nu poate fi comparată nici măcar cu 2013, care este cel mai slab an din istoria GERB. Atunci, partidul lui Borisov a cîștigat alegerile cu 1.081.605 voturi, dar a rămas în opoziție. Totuși, nu contează doar numerele. În 2013, Boiko Borisov a rămas în opoziție, iar BSP și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți au ales guvernul lui Plamen Oreșarski cu ajutorul „soluției de aur” de la Ataka. Nu au existat alte partide în Parlament, iar GERB a rămas nu numai singura opoziție, ci și o opoziție puternică

Protestele care au început după alegerea deputatului MDL, Delian Peevski, ca președinte al Agenției de Stat pentru Securitate Națională (DANS) au făcut ca și căderea guvernului să fie doar o chestiune de timp. Apoi așa-numita dreaptă urbană a creat Blocul Reformator, cu care Borisov a format ulterior al doilea său guvern.

Astăzi, pare aproape imposibil ca Borisov să poată forma o coaliție cu unul dintre partidele din parlament pentru a forma un al patrulea guvern. Evident, situația mai dificilă l-a determinat pe Borisov să propună „pace” și să vorbească despre un „guvern de experți”.

Parlamentul a fost înlocuit pe jumătate

Trei noi forțe politice intră în Adunarea Națională de la Sofia – „Există un astfel de popor” a lui Slavi Trifonov, Bulgaria Democrată a lui Hristo Ivanov și Atanas Atanasov și formațiunea „Ridică-te! Mafia, afară!” a lui Maia Manolova și a așa-numitului „Trio otrăvitor”. Se așteaptă ca cele trei formațiuni să aibă împreună peste 90 de deputați în parlamentul format din 240 de locuri. Aproape jumătate din Adunarea Națională va fi schimbată.

Acest lucru nu este însă inedit, dar ultima dată s-a întîmplat tocmai în 2009, cînd noul atunci partid GERB a cîștigat alegerile. Anterior, mișcarea fostului țar înlocuise jumătate din parlament în 2001, iar prima schimbare majoră din istoria democratică a avut loc în 1990, cînd mai mult de o treime dintre necomuniști au intrat în Adunarea Națională.

Cei trei mari nu mai sînt cei trei mari

În ultimii 30 de ani, în parlamentele bulgare imaginea arăta mai mult sau mai puțin astfel – pe de o parte, avem un mare partid de centru-dreapta, pe de altă parte e vorba de fostul Partid Comunist (BSP), iar la mijloc este partidul turcilor bulgari (MDL).

Primul ingredient s-a schimbat de-a lungul anilor – mai întîi a fost Uniunea Forțelor Democrate, apoi Mișcarea Națională Simeon II, în cele din urmă GERB. Dar nimic altceva nu s-a schimbat și aceștia au fost cei trei mari din politica bulgară care au decis totul. Au obținut de fiecare dată primele trei locuri la alegeri.

Astăzi lucrurile nu mai stau astfel. GERB este din nou pe primul loc, dar vorbim deja de o poziție a lor de neinvidiat. BSP a rămas abia pe locul trei, înlocuită de formațiunea „Există un astfel de popor”, iar MDL a concurat pînă în ultimul moment pentru locul trei cu Bulgaria Democrată.

BSP a înregistrat cea mai slabă prestație a sa din perioada post-comunistă. Rezultatul nu dă niciun motiv de mîndrie nici pentru formațiunea etnicilor turci MDL.

Aceasta poate fi o schimbare temporară, dar puțin probabil. Cele două noi forțe politice demonstrează deja forță în anumite segmente – partidul lui Slavi Trifonov este primul în două regiuni din Bulgaria, precum și în rîndul bulgarilor din strănătate, iar Bulgaria Democrată este pe primul loc în Sofia, devansînd chiar și GERB.

Naționaliștii au dispărut

În 2005, Ataka a intrat pentru prima dată în Adunarea Națională și acesta a fost un precedent. Naționaliștii nu mai reușiseră niciodată să treacă pragul electoral. De-a lungul anilor, nu numai participarea naționaliștilor a devenit frecventă, ci și coridorul sanitar creat la început în jurul lor a fost treptat înlăturat.

În 2017, naționaliștii au devenit deja oficial parte din guvern și au primit ministere, inclusiv un ministru al apărării și viceprim-miniștri. Coaliția dintre VMRO, Frontul Național pentru Salvarea Bulgariei și Ataka (Patrioții Uniti) nu numai că au primit posturi, dar a lăsat urme serioase și în politica celui de-al treilea guvern al lui Borisov. Naționaliștii au purtat un război împotriva valorilor democrației liberale, au avut o campanie de știri false împotriva Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, așa-numita Convenție de la Istanbul și au forțat guvernul să renunțe la aceasta. Naționaliștii au blocat modificările legislației sociale legate de protecția copiilor în situații de risc, iar la sfîrșitul mandatului au forțat GERB să blocheze începerea negocierilor Macedoniei de Nord pentru aderarea la Uniunea Europeană. Rezultatele arată că niciunul dintre partidele naționaliste nu intră în parlament și nu va fi nimeni în următoarea Adunare Națională care să intimideze cu probleme de „gen” (cu excepția cazului în care BSP își menține cursul către mesaje de extremă dreapta). Dar o schimbare în ceea ce privește Macedonia de Nord este puțin probabilă, deoarece poziția VMRO este împărtășită de socialiști și de partidul lui Slavi Trifonov.

Bulgarii din străinătate sînt deja demni de luat în calcul

Pînă în prezent, votul bulgarilor din afara Bulgariei a fost diferit într-o oarecare măsură de cel din Bulgaria. În mod tradițional, un sprijin semnificativ pentru MDL vine din Turcia, în timp ce în țările occidentale, majoritatea oamenilor votează în mod tradițional pentru cei care „înving BSP”, adică pe foștii comuniști. La început, aici a fost Uniunea Forțelor Democrate, apoi a devenit Mișcarea Națională Simeon II, iar în cele din urmă GERB. Multă vreme, peste jumătate din voturile din străinătate s-au îndreptat către Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți.

În 2021 am asistat la o participare fără precedent a bulgarilor din întreaga lume. Un număr record de secții de vot au fost deschise în afara țării – 465. Votul a fost masiv, au existat cozi și cu o organizare mai bună voturile ar fi fost mult mai multe.

Peste 30% dintre bulgarii din întreaga lume au dat un vot pentru „Există un astfel de popor”, iar alți 20% au ales Bulgaria Democrată. Aceste voturi au contribuit la performanța puternică a partidului lui Slavi Trifonov, care a reușit să devanseze BSP. De asemenea, a ajutat și Bulgaria Democrată să ajungă din urmă MDL și să devină una dintre forțele politice majore.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?