X 
Criza energetică stiri: 1710
Cutremure stiri: 384
Eurovision stiri: 419

Reuniune NATO după ce două rachete au lovit teritoriul polonez

16 noi. 2022,, 09:43   Război în Ucraina
1511 0

Reprezentanții NATO vor participa la o reuniune de urgență pe 16 noiembrie, la cererea Poloniei, pentru a discuta despre informațiile potrivit cărora două rachete rătăcite au căzut pe teritoriul membrului NATO, provocînd moartea a două persoane.

Reuniunea va avea loc în baza articolului 4 al alianței, a relatat Reuters, citînd doi diplomați europeni neidentificați. Potrivit articolului 4 din tratatul fondator al alianței, membrii pot ridica orice problemă de îngrijorare atunci cînd orice membru NATO consideră că "integritatea sa teritorială, independența politică sau securitatea" sînt în pericol.

Polonia și-a plasat armata în stare de alertă sporită după o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate Națională al țării.

„A fost luată decizia de a ridica gradul de alertă în cazul unor unități de luptă și al altor servicii militare", a declarat purtătorul de cuvînt al guvernului polonez Piotr Muller reporterilor după reuniunea de la Varșovia.

Ungaria, de asemenea membră a NATO și vecină a Ucrainei, și-a convocat Consiliul Național de Apărare ca răspuns la aceste informații, a declarat un purtător de cuvînt al premierului Viktor Orban.

Situația este „extrem de îngrijorătoare”


Membrii NATO se angajează la apărarea colectivă conform articolului 5 din tratatul fondator al Alianței, dar chiar dacă se confirmă o lovitură transfrontalieră, răspunsul este influențat de faptul că aceasta a fost accidentală sau intenționată.

Rusia a negat că rachetele sale au lovit teritoriul polonez, afirmînd că rapoartele au fost „o provocare deliberată” pentru a escalada situația.

„Nu au existat lovituri rusești asupra unor ținte din apropierea frontierei de stat ucraineano-poloneze. Fotografia resturilor de rachetă publicată de presa poloneză de la locul incidentului din așezarea Przewodow nu are nicio legătură cu armele rusești", a declarat Ministerul rus al Apărării.

Joe Biden a convocat o întîlnire a liderilor deja prezenți la reuniunea G20 din Bali, Indonezia, pentru a discuta despre incident. Au participat șefi de stat sau de guvern din Germania, Canada, Țările de Jos, Spania, Italia, Franța, Marea Britanie, toate membre NATO, precum și Japonia, care nu este membră NATO și reprezentanți ai Uniunii Europene.

Întrebat dacă este prea devreme pentru a spune dacă racheta a fost lansată din Rusia, Biden a spus: „Există informații preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta pînă nu investigăm complet, dar este puțin probabil, după liniile de traiectorie, că a fost lansată din Rusia, dar vom vedea”. Statele Unite și țările NATO vor investiga complet înainte de a acționa, a spus Biden.

0
0
2
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий