Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 291

Rețeaua TikTok a fost dată în judecată

21 apr. 2021,, 18:30   Război în Ucraina
1524

TikTok se confruntă cu o plîngere în instanță depusă de fostul comisar pentru drepturile copiilor din Anglia, Anne Longfield, cu privire la modul în care platforma colectează și utilizează datele copiilor.

Reclamația a fost depusă în numele a milioane de copii din Marea Britanie și UE care au folosit aplicația extrem de populară în rîndul tinerilor.

Dacă instanța va da verdict favorabil acestei plîngeri, copiii afectați ar putea primi despăgubiri de mii de euro fiecare.

Pe de altă parte, TikTok spune că plîngerea nu are temei și că va lupta împotriva acesteia.

Potrivit plîngerii, TikTok colectează date personale ale copiilor, inclusiv numere de telefon, videoclipuri, locație exactă și date biometrice, fără transparență, fără a obține consimțămîntul necesar cerut de lege și fără ca minorii sau părinții să știe ce se face cu aceste informații.


În replică, TikTok a spus: „Confidențialitatea și siguranța sînt priorități de top pentru TikTok și avem politici, procese și tehnologii solide pentru a-i proteja pe toți utilizatorii, în special pe adolescenți. Credem că revendicările nu au temei și intenționăm să ne apărăm energic”.

TikTok are peste 800 de milioane de utilizatori în întreaga lume, iar compania-mamă, ByteDance, a făcut profit de miliarde de dolari anul trecut, marea majoritate a acestuia provenind din venituri din publicitate.

Reclamația este lansată în numele tuturor copiilor care au folosit TikTok începînd cu 25 mai 2018, indiferent dacă au un cont pe aplicație sau de setările de confidențialitate pe care le-au ales. Minorii care nu doresc să fie reprezentați pot preciza acest lucru.

Longfield și-a motivat acțiunea spunînd că, deși toate rețelele sociale colectează informații, TikTok a avut politici „excesive” de colectare a datelor.

„TikTok este o platformă socială extrem de populară care i-a ajutat pe copii să păstreze legătura cu prietenii lor într-un an incredibil de dificil. Cu toate acestea, în spatele cîntecelor și dansurilor se află ceva mult mai sinistru”, a spus ea.

Longfield mai spune că părinții au „dreptul să știe” ce informații private sînt colectate prin „practicile îndoielnice de colectare de date” ale TikTok.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав