COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Reprezentanții OSCE ar putea vizita Belarus

Reprezentanții OSCE ar putea vizita Belarus

Preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a propus luni guvernului din Belarus o mediere care să stabilească un "dialog deschis şi constructiv", potrivit unui comunicat al organizaţiei internaţionale cu sediul la Geneva.

"O ofertă oficială a unei vizite a preşedintelui în exerciţiu al OSCE, prim-ministrul Albaniei Edi Rama, (...) a fost prezentată guvernului pentru a se întîlni cu acesta şi cu reprezentanţii opoziţiei", conform anunţului apărut pe site-ul OSCE, transmite Agerpres.ro.

"Reiterăm îngrijorările noastre cu privire la desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din 9 august 2020, care nu au putut fi observate de OSCE, precum şi utilizarea disproporţionată a forţei împotriva protestatarilor paşnici, arestările pe scară largă şi acuzaţiile de tortură de către forţele de securitate", a adăugat OSCE.


Cel puţin 5.000 de oameni au demonstrat luni seara în capitala Minsk, strigîndu-i "Pleacă!"şefului statului Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994 şi reales pentru un al şaselea mandat cu 80% din voturi la alegerile prezidenţiale extrem de contestate din 9 august.

Opoziţia cere ca puterea să fie transferată liderului său Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania şi care luni s-a declarat pregătită să "îşi asume responsabilitatea".

Germania, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a declarat luni că OSCE "ar putea juca un rol important" prin trimiterea unei misiuni de mediere care să verifice rezultatele scrutinului.

De asemenea, şefului diplomaţiei britanice Dominic Raab a cerut luni "o anchetă independentă a OSCE, în regim de urgenţă".

Observatorii OSCE nu au supravegheat alegerile prezidenţiale de anul acesta din Belarus deoarece invitaţia din partea autorităţilor de la Minsk nu a fost primită la timp.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load