AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Cazul Dodon stiri: 42
Cazul Șor stiri: 407
Criza energetică stiri: 725

Replica Kremlinului la amenințarea SUA cu sancțiuni personale împotriva lui Putin: „Nu este dureros, este distructiv”

26 ian. 16:30   Război în Ucraina
1832

Kremlinul a calificat miercuri drept „distructivă” ideea unor sancţiuni americane îndreptate personal împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, menţionată cu o zi în urmă de Joe Biden, în cazul unei invazii ruse în Ucraina.

„Din punct de vedere politic, nu este dureros, este distructiv”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că aceste sancţiuni nu vor avea niciun efect, scrie Agerpres, preluând AFP.

Atunci când Washingtonul sancţionează personalităţi străine, aceasta implică cel mai adesea îngheţarea activelor lor şi interzicerea tranzacţiilor cu Statele Unite.

În acest context, Peskov a subliniat că legislaţia rusă interzice în principiu înalţilor responsabili ai ţării să dispună de active în străinătate, apreciind prin urmare că astfel de măsuri „nu sînt deloc dureroase” pentru autorităţi.

Anchete realizate de media independente ruse, precum site-ul „Proekt.media”, relevă că lucrurile nu stau tocmai aşa, mulţi oficiali de la Moscova ascunzându-şi averile în zone offshore.


Întrebat marți de o jurnalistă dacă ar putea lua în considerare instituirea de sancţiuni împotriva preşedintelui rus în persoană, Joe Biden a răspuns: „Da”, adăugând: „Le pot concepe”.

Dacă Rusia „invadează întreaga ţară” şi „chiar mai puţin”, vor fi „consecinţe enorme” şi asta „ar schimba lumea”, a mai afirmat preşedintele american.

Joe Biden nu a precizat însă natura acestor eventuale sancţiuni împotriva preşedintelui rus.

Rusia a desfăşurat în ultimele luni zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina şi şi-a înmulţit manevrele, stârnind temeri privind o invazie în ţara vecină.

Dacă Moscova dezminte orice intenţie în acest sens, Kremlinul insistă asupra unor garanţii în scris, constrângătoare din punct de vedere juridic, pentru securitatea sa, inclusiv promisiunea SUA că vor respinge aderarea Ucrainei la NATO.

După o serie de discuţii diplomatice săptămâna trecută între Rusia, pe de o parte, şi SUA, NATO şi OSCE, pe de alta, o reuniune a consilierilor diplomatici ai preşedinţilor rus, ucrainean, francez şi cancelarului german urmează să aibă loc miercuri în aşa-numitul format „Normandia”, în care Parisul şi Berlinul au rol de mediatori.

„Sper că va fi o discuţie bună, deschisă şi care se va solda cu rezultate maxime”, a spus Dmitri Peskov. Din partea Rusiei la aceste discuţii participă Dmitri Kozak, şeful adjunct al administraţiei de la Kremlin, responsabil de dosarul ucrainean.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав