Media temperaturilor între 1960 şi 2024 a crescut cu 2,5 grade Celsius, a precizat observatorul pe site-ul său. Acesta a adăugat că cele mai calde trei luni iulie din ultimii 80 de ani au fost înregistrate în ultimii patru ani.
Temperaturile din iulie au depăşit cu 0,3 grade Celsius recordul înregistrat anterior în iulie 2012, a indicat acesta.
Ţara, care primeşte numeroşi turişti vara, a fost nevoită să închidă parţial situl Acropole în cele mai fierbinţi ore ale zilei şi se confruntă cu penurii de apă legate atît de secetă, cît şi de o gestionare defectuoasă.
Luna iunie a fost cea mai caldă din 1960 şi a fost caracterizată de temperaturi ridicate timp de numeroase zile, depăşind cu mult temperaturile normale sezoniere în întreaga ţară.
Oamenii de ştiinţă consideră că schimbările climatice fac ca episoadele meteorologice extreme, precum valurile de căldură, să fie mai frecvente, mai lungi şi mai intense.
Luni, 22 iulie, a fost cea mai caldă zi înregistrată la nivel mondial de la începutul măsurătorilor în 1940, cu o temperatură medie mondială de 17,15 grade Celsius, conform reţelei europene Copernicus, după deja un record înregistrat cu o zi înainte, de 17,09 grade Celsius.
Adăuga comentariu