Record mondial pentru SpaceX

Un nou record mondial a fost stabilit de SpaceX, compania lui Elon Musk. Este vorba de cel mai mare număr de sateliți trimiși vreodată în spațiu cu o singură rachetă. Nu mai puțin de 143 de sateliți, de diverse forme și mărimi, au ajuns pe orbită cu o rachetă Flacon 9 lansată din Florida, relatează BBC.

Racheta Falcon 9 a dus în spațiu 133 de sateliți comerciali și guvernamentali și 10 sateliți ai SpaceX, aceștia din urmă adăugîndu-se „mega-constelației” de minisateliți de telecomunicații Starlink, destinați să ofere internet în bandă largă pe întreg globul.

Lansarea a avut loc cu o întîrziere de 24 de ore față de termenul stabilit inițial. Misiunea a purtat numele de „Transporter-1”.

Recordul anterior pentru cei mai mulți sateliți duși în spațiu cu un singur zbor fusese stabilit de o rachetă indiană. În 2017, aceasta plasase 104 sateliți la o lansare.

Această performanță este rezultatul unei revoluții în privința componentelor unui satelit, care au devenit mai robuste, miniaturizate și cu costuri mici, multe luate direct din aparate electronice precum smartphone-urile, ceea ce înseamnă că aproape oricine poate construi acum un satelit viabil care să ocupe un volum mic.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load