AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 892
Criza energetică stiri: 724
Preşedintele stiri: 3203

Rebelii anunţă reluarea 'temporară' a zborurilor umanitare spre Sanaa

28 dec. 2021,, 21:30   Război în Ucraina
1502 0

Rebelii houthi au anunţat marţi reluarea "temporară" a zborurilor umanitare ale ONU spre aeroportul din Sana'a, după o pauză de o săptămînă în urma loviturilor coaliţiei militare conduse de Arabia Saudită asupra capitalei yemenite controlate de insurgenţi, relatează Farnce Presse.

"Autoritatea de aviaţie civilă anunţă reluarea temporară a zborurilor ONU şi ale altor organizaţii către aeroportul din Sana'a", a indicat canalul rebelilor Al-Massirah, transmite Noi.md cu referire la agerpres.ro.

Houthi "au informat organizaţiile internaţionale că aeroportul din Sana'a este pregătit să primească zboruri", a adăugat aceeaşi sursă.

Arabia Saudită intervine în Yemen din 2015 în fruntea unei coaliţii în sprijinul forţelor guvernamentale, aflate în război de şapte ani împotriva houthi, susţinuţi de Iran, rivalul regional al Arabiei Saudite.

Regatul, care controlează spaţiul aerian yemenit, a interzis avioanelor civile să aterizeze pe aeroportul din Sana'a, dar permite zboruri umanitare.

Potrivit rebelilor, zborurile umanitare ale ONU către aeroportul din Sanaa au fost întrerupte la 22 decembrie după loviturile aeriene ale coaliţiei militare, dar coaliţia îi acuză pe insurgenţi că au închis aeroportul cu două zile înainte de atacul său.

Conflictul din Yemen s-a intensificat în ultimele zile, după ce două persoane au fost ucise şi şapte rănite pe teritoriul saudit într-un atac revendicat de houthi care controlează Sana'a de la începutul conflictului în 2014.

În urma atacului, Arabia Saudită a lansat sîmbătă o operaţiune militară "la scară largă" în Yemen, făcînd trei morţi şi şase răniţi în ţară.

Duminică, purtătorul de cuvînt al coaliţiei, Turki al-Maliki, i-a acuzat pe houthi că "militarizează" aeroportul din Sana'a şi îl folosesc "ca principal punct de lansare pentru rachete balistice şi drone" către "Arabia Saudită".

Houthi au declarat marţi că coaliţia împiedică "sosirea de noi echipamente de comunicaţii şi navigaţie (necesare) pentru a le înlocui pe cele vechi pe aeroportul din Sana'a".

"ONU şi organizaţiile internaţionale sînt la curent că buna funcţionare a acestor echipamente nu este garantată pe termen lung, în timp ce ele sînt vechi", au declarat rebelii într-un comunicat.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав