TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Răspunsul oferit de Lavrov la solicitarea Germaniei de a explica mișcarea trupelor

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, i-a sugerat ministrului german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, să clarifice situația ce vizează fondatorul Fundației Anticorupție (FBK, inclusă de Ministerul Justiției în registrul organizațiilor care îndeplinesc funcțiile de agent străin) Alexei Navalnîi drept replică la solicitarea ei de a explica mișcarea trupelor rusești lîngă frontiera cu Ucraina. Acest lucru a fost relatat de TASS.

„Dacă doamna Karrenbauer este atît de obsedată de nevoia de a primi informații cu această sau altă ocazie, aș vrea ca ea să fie receptivă și să determine guvernul său să ne furnizeze acele informații [despre situația cu Navalnîi], pe care colegii noștri germani le ascund atît de minuțios de la noi”, a spus Lavrov.

În opinia sa, șeful Ministerului german al Apărării ar putea avea un rol decisiv în clarificarea celor întîmplate cu Navalnîi, deoarece presupusa otravă din corpul opoziționistului a fost găsită în clinica Bundeswehr.

La 11 aprilie Kramp-Karrenbauer a publicat pe Twitter un apel, în care îndeamnă Rusia să explice mișcarea trupelor lîngă granița cu Ucraina. Ministra a menționat că Moscova ar putea răspunde cu ușurință la această întrebare.

La sfîrșitul lunii martie s-a produs o nouă agravare a conflictului din Donbass. Ucraina și republicile autoproclamate se acuză reciproc de intensificarea atacurilor, activități de recunoaștere și mutarea tehnicii militare în zona liniei de contact. În acest context, Ministerul Apărării al Ucrainei a acuzat Rusia de creșterea prezenței militare în apropierea granițelor țării. Drept răspuns, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că trupele rusești se află acolo unde e necesar și oportun.


În august 2020, Navalnîi s-a îmbolnăvit în timpul unui zbor de la Tomsk la Moscova. După internare, timp de două zile a fost tratat de medici de la un spital din Omsk, iar pe 22 august a fost dus la o clinică din Berlin. Experții germani au declarat că opoziționistul rus ar fi otrăvit cu o substanță din grupul Noviciok. Medicii ruși au examinat pacientul, dar nu au găsit substanțe toxice.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load