Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 959

Rada Supremă l-a demis pe Ivan Bakanov din funcția de șef al SBU

19 iul. 13:15   Război în Ucraina
1756

Rada Supremă a Ucrainei l-a demis pe Ivan Bakanov din funcția de șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei. „Pentru” au votat 265 de deputați ai poporului, transmite RBC-Ucraina cu referire la mesajul deputatului popular Iaroslav Jelezneak din Telegram.

Anterior, SBU a publicat declarația lui Bakanov privind demiterea acestuia din funcția de șef al SBU.

El a spus că nu va face raport privind realizările sale.

„SBU nu este o structură politică, iar șeful ei nu este un politician. Am fost angajați în lucru, nu în PR. Am construit cele mai transparente relații cu societatea, care știe multe despre realizările Serviciului în ultimii trei ani”, a spus Bakanov.

Totodată, el a subliniat că în cei trei ani în care a condus SBU, cumătrul lui Putin, Viktor Medvedciuk, a fost reținut și suspectat, au fost investigate dosare penale care au implicat politicieni de top și lideri ai fracțiunilor parlamentare. Au existat, de asemenea, demascări pe scară largă și masive de agenți ostili în diferite agenții guvernamentale.


"Da, nu s-a dus la bun sfîrșit tot ceea ce era planificat. Au fost și greșeli de calcul, motivele pentru care ar trebui analizate separat. Totodată, trebuie amintit că este greu de schimbat în cîțiva ani un sistem care a fost influențat, timp de zeci de ani, de un inamic puternic și insidios, cu resurse nelimitate”, a spus fostul șef al SBU.

Ce a precedat demisia

Pe 17 iulie, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a anunțat că l-a revocat pe Ivan Bakanov din funcția de șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei și pe Irina Venediktova din funcția de procuror general.

Ulterior, în discursul său tradițional, Zelenski a explicat că problema acestor oficiali a apărut din cauza colaboraționismului subordonaților lor, în special din cauza legăturilor dintre angajații agențiilor de aplicare a legii din Ucraina și serviciile speciale ale Federației Ruse.

Și chiar a doua zi, pe 19 iulie, președintele a înaintat Radei Supreme un proiect de rezoluție privind demiterea șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei, Ivan Bakanov.

Este de remarcat faptul că primele declarații din presă cu privire la probabila demitere a lui Bakanov au fost făcute la sfîrșitul lunii iunie. Apoi s-a presupus că ar putea fi îndepărtat din cauza unei serii de eșecuri militare în Herson.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав