X 
Arşiţa stiri: 192
Jocurile Olimpice stiri: 148
Transnistria stiri: 1414

Racheta supersonică de care se teme China. Cui aparține

9 feb. 2018,, 23:30   Externe
4788 0

BrahMos Aerospace, un joint-venture Rusia-India, spune că deține cea mai rapidă rachetă supersonică de croazieră din lume și că modelul poate intra deja pe linia de export.

În ceea ce privește potențialii clienți, un purtător de cuvînt al companiei BrahMos a declarat pentru CBNC că aceștia vor fi aleși doar în baza unei garanții de „responsabilitate” și de „prietenie” față de India și Rusia.

Mai multe state din Asia de Sud-Est sînt interesate de racheta BrahMos – care are o rază de acțiune de 300 de kilometri -, printre care Vietnam, Malaezia și Indonezia.

Numai că există o problemă, de exemplu, în cazul Vietnamului. Hanoi se află într-un litigiu teritorial cu Beijingul în Marea Chinei de Sud. Prin urmare, achiziționarea unei arme de asemenea calibru ar fi interpretată de China drept un semnal de clar de escaladare a tensiunilor.

Dacă tranzacția se va materializa pînă la urmă, acest lucru ar demonstra „disponibilitatea Indiei de a înarma, pentru prima dată, un stat aflat chiar în pragul Chinei”, a precizat pentru CNBC un expert al Royal Unitedt Services Institute for Defence and Security Studies, Shashank Joshi.


Între timp, administrația guvernamentală indiană condusă de Narendra Modi neagă orice intenție de a furniza rachete BrahMos autorităților de la Hanoi. Însă oficialii chinezi susțin că, din informațiile pe care le dețin, India face tocmai opusul.

Numită „transportatorul ucigaș”, racheta BrahMos poate fi lansată de pe uscat, mare și aer. Totul la prețuri reduse de mentenanță, ceea ce face din acest sistem cel mai rentabil din gama rachetelor de croazieră.

Racheta BrahMos poate lovi cu precizie ținte precum buncăre și sisteme radar, după modelul celebrelor rachete americane Tomahawk.

Orice țară care va achiziționa un asemenea sistem de rachete își „îmbunătăți în mod semnificativ capacitățile militare”, a explicat Sameer Patil, director al Center for International Security, adăugînd că o rachetă Brahmos capătă în special o importanță strategică în rîndul statelor care au diverse dispute teritoriale cu China în Asia de Sud-Est.

Probabil unul dintre cele cunoscute și vechi litigii teritoriale dintre India și China vizează Platoul Dolam, un motiv constant de tulburări diplomatice între cele două puteri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав