COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Putin: Rusia nu a primit activele promise în contul stingerii datoriilor sovietice

Putin: Rusia nu a primit activele promise în contul stingerii datoriilor sovietice

Rusia a achitat datoriile tuturor republicilor sovietice, dar așa și nu a primit activele URSS din străinătate care i se cuvin, a declarat Președintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul unei întrevederi cu un grup de lucru pentru elaborarea amendamentelor la Constituție.

El a menționat că faptul că Rusia este succesorul de drepturi al URSS este unul evident, relatează NOI.md cu referire la presa rusă.

„Și toți au fost de acord că noi sântem succesorii de drepturi atunci cînd urma să se ramburseze creditele pentru toate republicile fostei Uniuni Sovietice. Noi, pari-mi-se, doar pentru Ucraina am achitat 16 miliarde”, a spus Putin.

Potrivit lui, „toată lumea a fost foarte fericită” atunci cînd Rusia și-a asumat obligația să achite datoriile în schimbul activelor fostei USS din străinătate.
„Am achitat creditele pentru toți, dar statele nou formate pe teritoriul Uniunii Sovietice așa și nu ne-au transmis unele active din străinătate”, a atenționat Președintele.


Șeful studioului cinematografic Mosfilm Karen Șahnazarov a sugerat în cadrul întrevederii să se stipuleze în Constituție că Federația Rusă este o succesoare atît a Imperiului Rus, cît și a URSS. După cum a menționat Șahnazarov, ar fi corect ca istoria țării să fie integrată în ceva unic”.

Putin a răspuns că acest lucru ar putea fi accentuat, specificînd că o idee similară, dar într-o formă mai delicată, a fost lansată de directorul general al Ermitajului de Stat Mihail Piotrovski. „Dar în general aveți dreptate, trebuie doar să mai analizăm, să-l examinăm încă o dată textul”, a spus Președintele rus.

„Succesiunea de drepturi și coerența fiecărei etape istorice sînt foarte importante”, a conchis Președintele, menționînd că propunerile privind amendamentele va trebui să fie reexaminate.

Reamintim că discuția privind succesiunea de drepturi a Rusiei a fost recent actualizată de judecătorul Curții Constituționale Konstantin Aranovski care a calificat Uniunea Sovietică drept un stat creat ilegal, declarînd că Rusia nu ar trebui să se considere o succesoare de drepturi a „faptelor represiv-teroriste” ale puterii sovietice. Kremlinul nu a fost de acord cu el.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load