Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Purtarea măştilor nu garantează protecţia absolută împotriva transmiterii Coronavirusului

28 ian. 2020,, 21:19   Externe
2096 0

În faţa transmiterii noului coronavirus, măştile chirurgicale sînt la mare căutare în special în Asia. Esenţiale pentru persoanele bolnave şi recomandate a fi purtate în cele mai afectate regiuni, acestea nu garantează întotdeauna protecţia 100% împotriva epidemiei, informează AFP.

Purtarea unei măşti, de cele mai multe ori un produs ieftin confecţionat din hîrtie, este un lucru obişnuit în Asia, ca mijloc de protecţie împotriva poluării sau ca măsură de igienă.

Odată însă cu transmiterea rapidă a noului virus, care a provocat deja decesul a peste 100 de persoane şi a infectat alte cîteva mii, vînzările acestui produs au explodat în regiune.

În China, unde virusul a apărut în decembrie şi unde purtarea măştii este obligatorie în anumite provincii altfel existînd riscul unei amenzi, farmaciile din Hong Kong, Beijing sau Shanghai şi-au epuizat stocurile.

În Cambodgia, Japonia sau pe anumite pagini de internet, preţurile au explodat ca urmare a cererii masive.

În Thailanda, unde există deja 14 cazuri de contaminare, magazinele din centrul Bangkokului au rămas fără stocuri în doar cîteva zile, iar afişe pe care scrie ''Nu am avem măşti'' au fost agăţate în vitrine.

Furnizori depăşiţi

"300 de clienţi zilnic, în cea mai mare parte chinezi, se îngrămădesc să cumpere aceste produse. Nu mai avem niciuna, la fel ca şi furnizorii noştri care sînt complet depăşiţi", a povestit pentru AFP Suphak Saphakkul, patronul unei mici farmacii dintr-un centru comercial aflat în capitala Thailandei.

"În 36 de ani de carieră, m-am mai confruntat cu o astfel de situaţie o singură dată: în timpul epidemiei cu SARS'' (Sindromul Acut Respirator Sever), care a provocat mai multe sute de decese în 2002 şi 2003, a adăugat acesta.

Situaţia nu se va îmbunătăţi în curînd avînd în vedere că aceste măşti sînt în cea mai mare parte fabricate în China.

Cu toate acestea, sînt într-adevăr eficace?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îndeamnă populaţia să-şi acopere gura şi nasul atunci cînd tuşeşte sau strănută, iar masca să fie nelipsită în cazul persoanelor bolnave pentru a limita riscurile contaminării.

Pentru persoanele care nu prezintă însă niciun simptom, ''eficacitatea acestora nu este demonstrată'', potrivit ministerului Sănătăţii din Franţa.

"Nu oferă o garanţie de 100%", precizează Satoshi Hiroi din cadrul Institutului de Sănătate Publică din Osaka. Întrucît nu sînt fixate complet pe faţă, acestea permit trecerea aerului nefiltrat. "Puteţi aşadar inhala virusul dacă există un spaţiu între faţă şi mască", a explicat cercetătorul.

Experţii insistă totodată asupra faptului că acestea au o durată de viaţă limitată, deseori de doar cîtva ore, după care trebuie în mod obligatoriu să fie schimbate.

Aceştia preconizează deci utilizarea altor tipuri de măşti, mult mai scumpe, denumite ''măşti de protecţie respiratorie individuală''. Formate dintr-un element facial şi un dispozitiv de filtrare a aerului, au o durată de viaţă mult mai ridicată.

Prevenţia eficace contra noului coronavirus rămîne cu toate acestea dificilă atîta timp cît asupra modalităţii de transmitere planează incertitudini.

Există dovezi ale contaminării de la om la om, dar nu se cunoaşte cu exactitate dacă agentul patogen se află în suspensie în atmosferă sau se propagă prin contact.

"Nu ştim încă în mod exact care îi este provenienţa, nu înţelegem în totalitate cum se transmite, nu înţelegem pe deplin cum se manifestă prin simptome", a arătat Daniel A. Kertesz, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Thailanda.

"Ne luptăm împotriva unui duşman invizibil cu mijlocele disponibile. Purtarea unei măşti este întotdeauna mai bună decît lipsa oricărei protecţii, iar acest lucru ar putea linişti populaţia şi evitarea unei isterii colective", a subliniat farmacistul Suphak Saphakkul.

În orice caz, alte măsuri de precauţie precum spălatul frecvent al mîinilor cu săpun sau cu o soluţie hidroalcoolică, utilizarea batistelor de unică folosinţă sînt ferm recomandate pentru prevenirea răspîndirii coronavirusului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?