COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Protestele de la Minsk: Cîte persoane au fost date dispărute

Presa din Belarus a lansat un serviciu unde participanții la proteste, care nu pot fi găsiți, pot fi raportați ca „dispăruți”. Din data de 14 august, zeci de persoane au fost găsite prin intermediu acestui serviciu sau au fost publicate informații despre locul aflării acestora în închisorile din țară.

Astfel, potrivit site-ului TUT.BY, pînă la moment au fost date dispărute 76 de persoane, dintre care mai mulți bărbați decît femei. Despre mai mulți dispăruți se știe cîte zile de detenție au primit, însă nu se știe în ce penitenciar au fost plasați. Mai mult, despre unii dispăruți nu se știe absolut nimic.

Centru pentru Drepturile Omului, care nu este înregistrat oficial în Belarus, spune că nu se știe exact numărul celor care au fost încarcerați. Directorul Centrului, Valentin Ștefanovici, spune că Procuratura Generală din Belorus a făcut public o listă a persoanelor care sînt arestate preventiv – 122 de persoane. De asemenea, activiștii pentru drepturile omului notează: pe lîngă cazurile administrative, există și cazuri penale – 80 la număr, mai spun activiștii pentru drepturile omului. Ministerul Apărării de la Minsk spune a publicat aceeași informație, menționînd că Procuratura locală desfășoară acțiuni pentru eliberarea acestora.

Portalul de știri care a lansat serviciul destinat persoanelor dispărute, scrie că niciuna din cele 76 de persoane nu se află în listele oficiale.

Astăzi, preşedintele Consiliului European, Charles Michel a anunțat că un nou summit extraordinar al celor 27 de lideri ai ţărilor membre UE va avea loc miercuri prin videoconferinţă pentru a discuta situaţia din Belarus.


De menționat că Vladimir Putin l-a anunța pe liderul de la Minsk că îi va oferi sprijin militar.

Astăzi Svetlana Tihanovskaia a declarat că este pregătită să conducă ţara şi a cerut crearea unui cadru legal prin care să se asigure organizarea de noi alegeri corecte.

La rîndul său, Alexandr Lukașenko a anunțat că nu cedează presiunilor și că în țară nu vor fi organizate alte alegeri prezidențiale.

Alegerile prezidențiale din Belarus au avut loc la data de 9 august 2020.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load