COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Proteste în SUA: New York-ul prelungeşte interdicţia de circulaţie

Proteste în SUA: New York-ul prelungeşte interdicţia de circulaţie

Interdicţia de circulaţie decretată luni, la New York, va fi prelungită pînă la 7 iunie, a anunţat, marţi, primarul oraşului, Bill de Blasio, după o serie de jafuri, refuzînd să trimită Garda naţională în capitala economică americană aşa cum a cerut Donald Trump, scrie AFP.

Această măsură excepţională va rămîne în vigoare de la ora 20:00 pînă la ora 5:00 dimineaţa, a precizat primarul, după inima cartierului Manhattan şi unele cartiere din Bronx au fost teatru a numeroase scene violente luni seară, în prima zi de interzicere a circulaţiei.

Numeroase centre comerciale au fost vandalizate, între care emblematicul Macy's.


"Intruşi au pătruns în magazin, (...) Poliţia a intervenit şi în acest stadiu pagubele sînt mici", a indicat, pentru AFP, un purtător de cuvînt al lanţului de magazine.

La vederea acestor imagini difuzate pe reţelele de socializare, preşedintele Donald Trump, care a locuit pe 5e Avenue pe cînd era la New York, în apropiere de unele dintre magazinele vizate luni, a solicitat într-un mesaj pe Twitter ca oraşul "să acţioneze repede" şi să "cheme" Garda naţională.

Autorităţile din mai multe oraşe au chemat soldaţii după manifestaţiile contra brutalităţii poliţiştilor faţă de americanii de culoare care afectează ţara de o săptămînă, după moartea lui George Floyd în mîinile unui poliţist din Minneapolis.

Dar Blasio a estimat că oraşul nu are nevoie de asta datorită celor 36.000 de poliţişti, adică efectivele municipale de ordine cele mai importante din ţară, mai bine pregătite, potrivit lui, acestui gen de situaţie.

"Vom lua măsuri imediat pentru a restabili ordinea şi calmul", a asigurat el. "Ştiu că vom depăşi situaţia aceasta, vor fi cîteva zile dificile, dar vom reuşi".

Guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo, a caracterizat drept "nescuzabile" jafurile de luni seară şi a estimat că primarul şi poliţia "nu şi-au făcut treaba".

"Cred că primarul subestimează amploarea problemei, nu cred să fi folosit suficient de mulţi poliţişti pentru a răspunde", a declarat Cuomo, a cărei relaţie cu primarul este cunoscută drept dificilă.

Guvernatorul a refuzat totuşi să impună desfăşurarea Gărzii naţionale la New York, subliniind că acest lucru ar fi implicat suspendarea primarului şi asta ar fi "înrăutăţit situaţia".

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load