X 

Programul nuclear iranian: Europenii renunţă la proiectul de rezoluţie la AIEA

4 mar. 2021,, 21:30   Război în Ucraina
2119 0

Europenii au decis în final să renunţe la proiectul de rezoluţie contra Iranului pe care urmau să îl depună la Consiliul guvernatorilor Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), au anunţat surse diplomatice, citate de AFP şi Reuters, scrie AGERPRES.

Susţinut de SUA, acest text redactat de Regatul Unit, Germania şi Franţa condamna decizia Teheranului de a suspenda anumite inspecţii asupra programului său nuclear.

Proiectul nu va mai fi supus votului, au indicat mai mulţi diplomaţi acreditaţi la Viena.

AIEA a anunţat că directorul său general Rafael Mariano Grossi va ţine o conferinţă de presă începînd cu ora 11:00 GMT.

Subiectul conferinţei nu a fost precizat, dar potrivit unor surse diplomatice AIEA intenţionează să desfăşoare consultări tehnice cu Iranul în luna aprilie.

La începutul lunii februarie, AIEA a anunţat că Iranul a început să producă uraniu metalic cu scopul de a-l folosi drept combustibil pentru unul dintre reactoarele sale, o nouă încălcare a angajamentelor sale asumate de Teheran în acordul din 2015.

Acordul internaţional semnat în 2015 de Iran şi şase mari puteri (SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia, China şi Germania) include o interdicţie pentru 15 ani în ceea ce priveşte "producţia sau achiziţia de plutoniu sau uraniu metalic ori de aliaje ale acestora". El prevede că Iranului i se va permite să înceapă studii privind producţia de combustibil pe bază de uraniu "în cantităţi mici" după zece ani, dar numai cu acceptul celorlalte ţări semnatare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?