TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Programul nuclear iranian: Europenii renunţă la proiectul de rezoluţie la AIEA

Europenii au decis în final să renunţe la proiectul de rezoluţie contra Iranului pe care urmau să îl depună la Consiliul guvernatorilor Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), au anunţat surse diplomatice, citate de AFP şi Reuters, scrie AGERPRES.

Susţinut de SUA, acest text redactat de Regatul Unit, Germania şi Franţa condamna decizia Teheranului de a suspenda anumite inspecţii asupra programului său nuclear.

Proiectul nu va mai fi supus votului, au indicat mai mulţi diplomaţi acreditaţi la Viena.

AIEA a anunţat că directorul său general Rafael Mariano Grossi va ţine o conferinţă de presă începînd cu ora 11:00 GMT.

Subiectul conferinţei nu a fost precizat, dar potrivit unor surse diplomatice AIEA intenţionează să desfăşoare consultări tehnice cu Iranul în luna aprilie.

La începutul lunii februarie, AIEA a anunţat că Iranul a început să producă uraniu metalic cu scopul de a-l folosi drept combustibil pentru unul dintre reactoarele sale, o nouă încălcare a angajamentelor sale asumate de Teheran în acordul din 2015.

Acordul internaţional semnat în 2015 de Iran şi şase mari puteri (SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia, China şi Germania) include o interdicţie pentru 15 ani în ceea ce priveşte "producţia sau achiziţia de plutoniu sau uraniu metalic ori de aliaje ale acestora". El prevede că Iranului i se va permite să înceapă studii privind producţia de combustibil pe bază de uraniu "în cantităţi mici" după zece ani, dar numai cu acceptul celorlalte ţări semnatare.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load