Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Prin ce se deosebește conflictul ucrainean de criza din Caraibe

16 oct. 2022,, 13:30   Externe
2581 0

Actualul conflict ucrainean poate fi comparat cu criza din Caraibe din 1962, din moment ce fundalul ambelor evenimente este o ciocnire între Moscova și Washington, potențial amenințarea folosirii armelor nucleare și, ca urmare, o catastrofă globală.

Cu toate acestea, traiectoria crizei actuale duce Rusia și Statele Unite pe ultima linie, cînd se va pune problema supraviețuirii fizice a ambelor țări și a lumii întregi și nu este încă clar dacă prudența va predomina, cum s-a întîmplat acum 60 de ani în ultimul moment.


Această opinie a fost exprimată de cercetătorul Dmitry Trenin, scrie kommersant.ru.

Potrivit acestuia, actualul conflict ucrainean și criza din Caraibe din 1962 au ceva în comun.

Rusia de astăzi, la fel ca și Statele Unite în urmă cu 60 de ani, nu poate permite adversarului său politic să „parcheze” alături de ea „portavioane care nu se scufundă”, care reprezintă o amenințare inacceptabilă pentru securitate.


Această poziție are rădăcini conceptuale puternice. Rusia se luptă de 25 de ani cu perspectiva extinderii în continuare a NATO pe teritoriul fostei URSS, iar Statele Unite au acționat la un moment dat în conformitate cu Doctrina Monroe (în emisfera vestică ca sferă a intereselor SUA. - „Kommersant”), care încă din punct de vedere intelectual și politic „nu este scos din serviciu”.

În același timp, după cum a menționat Dmitry Trenin, nu putem pune un semn egal între Cuba și Ucraina. Diferențele dintre aceste situații sînt profunde și fundamentale. Relațiile dintre Rusia și Statele Unite nu sînt comparabile cu cele sovieto-americane. În 1962, Washingtonul privea Moscova ca pe un rival militar-politic și ideologic egal și era pregătit nu numai pentru confruntare, ci și pentru un compromis cu URSS.

Cu 60 de ani mai tîrziu, Rusia apare în fața clasei politice americane ca o țară de mîna a doua sau chiar de mîna a treia, care are doar resurse energetice și arme nucleare printre elementele puterii naționale. Asimetria poziției actuale a celor două puteri și creșterea uriașă a aroganței clasei politice americane de la sfîrșitul Războiului Rece au un impact extrem de negativ asupra stabilității strategice în relațiile dintre Statele Unite și Rusia.

Trenin a atras atenția asupra faptului că, în ciuda abundenței mijloacelor de comunicare și a oportunităților tehnice de comunicare, liderilor americani le este greu să poarte o conversație cu Kremlinul altfel decît în ceea ce privește capitularea Rusiei: orice compromis care presupune luarea în considerare a situației în atmosfera politică și publică actuală din Occident, vor fi privite ca o trădare a valorilor occidentale și ar fi sinucigașă din punct de vedere politic pentru liderul american.

"Închei pe o notă foarte tulburătoare. Traiectoria crizei actuale, în opinia mea, duce Rusia și Statele Unite pe ultima linie, cînd se va pune problema supraviețuirii fizice a ambelor țări și a întregii lumi. Aceasta este principalul lucru care unește cele două crize. Acum 60 de ani prudența a triumfat în ultimul moment. Va reuși la fel și acum?”, a încheiat profesorul Trenin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?