COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 839 851 INFECTAȚI 323 469(+1787)   TRATAȚI 302 147     DECESE 7386(+40 )  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2952
Puterea stiri: 6773
Coronavirus stiri: 7595

Prin ce este utilă Nord Stream-2 pentru Ucraina

20 sep. 08:13   În lume
1543 4

Pe termen lung, conducta de gaz Nord Stream-2 poate fi utilă pentru Kyiv, această opinie a fost exprimată de șeful Comitetului Executiv al Consiliului Național pentru reforme al Ucrainei, Mihail Saakașvili, într-un interviu acordat portalului polonez Energetyka24.

În opinia sa, pe termen scurt, conducta rusă este un "lucru foarte periculos" pentru Ucraina, deoarece în cazul unui "atac" al Rusiei în primăvara anului viitor, țările occidentale vor fi mai puțin dispuse să sprijine Kyivul, relatează ria.ru

În același timp, pe termen lung, Nord Stream-2 poate aduce beneficii Ucrainei, susține Saakașvili. "Ucraina are destul gaz propriu... Acesta (finalizarea conductei de gaz - nota red.) este un lucru bun, pentru că ucrainenii vor produce propriul lor gaz. Ucrainenii vor învăța să-l economisească", a spus el.

Fostul președinte al Georgiei a adăugat că Kyivul nu numai că poate deveni autosuficient în problema gazului, ci ar putea chiar începe exportarea acestuia în alte țări. "Și, prin urmare, am putem beneficia de această catastrofă geopolitică diplomatică majoră pe termen scurt", a concluzionat Saakașvili.

Construcția conductei de gaze Nord Stream-2, care a durat trei ani, a fost finalizată recent. Ea se întinde din Rusia în Germania pe fundul mării Baltice. Capacitatea celor două componente ale conductei de gaz este de 55 de miliarde de metri cubi pe an. Se planifică începerea funcționării pînă la sfîrșitul anului 2021.


În mod activ s-au opus Ucraina, care se teme de pierderea veniturilor din tranzit, precum și Statele Unite, care sînt interesate să-și promoveze propriu gaz în Europa. Washingtonul a impus de mai multe ori sancțiuni companiilor implicate în proiect, drept urmare, construcția a încetinit timp de aproape un an. În același timp, Germania și Austria au sprijinit activ proiectul.

Moscova a explicat în repetate rînduri că Nord Stream-2 este un proiect comercial. Autoritățile ruse sînt gata să continue pomparea combustibilului prin Ucraina, dar acest lucru depinde de mulți factori, inclusiv de volumul viitoarelor achiziții europene.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽