Criza energetică stiri: 1523
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3385

Primul zbor comercial pe aeroportul din Kabul, în era talibanilor

13 sep. 2021,, 12:45   Război în Ucraina
1501 0

Un avion al companiei aeriene pakistaneze PIA a aterizat luni la aeroportul din Kabul, acesta fiind primul zbor comercial internaţional în Afganistan după preluarea puterii de către talibani, la 15 august, informează AFP şi Reuters.

Acesta este unul dintre primele semne de normalizare economică pentru Afganistan şi principalul său aeroport internaţional, asaltat la finalul lui august de mii de afgani care doreau să părăsească ţara după revenirea la putere a mişcării islamiste.

Avionul companiei PIA, care a aterizat în jurul orei locale 10:30 (06:00 GMT), nu a transportat decît cîteva persoane. ''Nu este aproape nimeni la bordul avionului, în jur de 10 persoane (...), poate mai mulţi membri ai echipajului decît pasageri'', a spus un jurnalist AFP aflat în acest zbor cu plecare de la Islamabad.

Duminică, un purtător de cuvînt al PIE confirmase acest prim zbor către Kabul, precizînd totuşi că încă se lucrează pentru reluarea zborurilor periodice.

După ascensiunea rapidă la putere a talibanilor, podul aerian creat la aeroportul din Kabul a dus la evacuarea a peste 123.000 de persoane, în principal afgani.


Aşteptarea haotică şi disperată a afganilor a cunoscut o turnură dramatică pe 26 august, atunci cînd aripa locală a organizaţiei jihadiste Stat Islamic (SI-K) a comis un atac în apropierea aeroportului din Kabul, ucigînd cel puţin 100 de oameni.

Ulterior, talibanii au preluat controlul total asupra aeroportului, ajutaţi de aliaţi de-ai lor precum Qatar.

Două avioane ale companiei Qatar Airways au decolat de la Kabul, săptămîna trecută, avînd la bord cetăţeni străini şi afgani care nu au putut fi evacuaţi într-o primă etapă.

La 3 septembrie, compania naţională afgană Ariana Airlines a anunţat reluarea zborurilor interne, potrivit Agerpres.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

După remanierile de cadre din guvern, situația
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав