Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Primele declarații ale jurnalistului Roman Protasevici, arestat la Minsk

25 mai. 2021,, 08:13   Externe
4484 15

Roman Protasievich apare într-un video postat pe Twitter în care face mărturisiri din centrul de detenţie. Jurnalistul are vînătăi pe faţă şi spune că este tratat „bine”.

„Bună ziua, numele meu este Roman Protasievici. Seara trecută am fost reţinut de angajaţii MAI pe aeroportul din Minsk. Acum mă aflu în centrul de detenţie nr. 1 al oraşului Minsk. Vreau să anunţ că nu am nicio problemă de sănătate cu inima sau cu alte organe. Atitudinea forţelor de ordine faţă de mine este corectă şi conform legii. Chiar acum colaborez cu anchetatorii şi dau declaraţii privind organizarea protestelor în oraşul Minsk”, spune Roman Protasevici.

Jurnalist şi activist, Roman Protaşevici a creat Nexta, o platformă cu 1.7 milioane de urmăritori. El a părăsit Belarus în 2019, după criticile la adresa guvernului lui Alexander Lukaşenko.

Protaşevici a fost deţinut la Minsk după ce fusese trecut pe lista celor implicaţi în activităţi teroriste.

Pentru cei din afara Belarusului, numele lui Roman Protasevici era necunoscut pînă duminică. Acum este însă comparată situaţia lui cu a lui Navalnîi, iar liderii mai multor state îi cer eliberarea.


La 26 de ani, Roman Protasevici a devenit un lider al mişcărilor împotriva guvernului Lukaşenko din Belarus. Încă din 2010 a început să fie arestat pentru proteste contra puterii. A intrat la facultatea de jurnalism din Minsk, dar a fost exmatriculat.

Cu toate astea, a lucrat în presă, inclusiv pentru Radio Free Liberty. A creat Nexta, o platformă din cadrul aplicaţiei Telegram. Milioane de oameni au urmărit informaţiile şi mişcările puse la cale pe Nexta.

Drept urmare, Protasevich a devenit o ţintă şi a fost nevoit să fugă din ţară în Polonia în 2019, unde a cerut azil politic. În 2020 a acoperit alegerile prezidenţiale din Belarus şi, din noiembrie 2020 se află pe lista teroriştilor din Belarus.

Din martie, lucrează pentru un alt canal Telegram, ceea ce ar fi putut stîrni furia lui Lukaşenko. Însă gestul extrem al lui Lukaşenko ar putea fi şi un avertisment pentru alţi jurnalişti care critică puterea de la Minsk.

„Lukaşenko îi vînează pe jurnaliştii din Belarus. Îi caută pe jurnalişti unul după altul şi a introdus NEXTA le lista organizaţiilor teroriste. Încearcă să sperie pe oricine care are o capacitate jurnalistică în Belarus şi în mod clar încearcă să îi sperie şi pe cei din afara Belarusului”, afirmă Diana Magnay, corespondent Sky News în Rusia.

Ultimele mesaje ale lui Protasevici către prieteni spun că a simţit că este urmărit la Atena.

„Cînd a auzit anunţul pilotului de avion, Protasevich a început să tremure şi a spus: mi-a fost semnată sentinţa. Voi fi omorît a dezvăluit un martor”, conform unei publicaţii din Lituania.

Avionul a plecat după 7 ore spre Vilnus, fără Protaşevici, iubita lui şi alţi 4 cetăţeni ruşi. Acum oponentul regimului Lukaşenko riscă pedeapsa cu moartea sau cel puţin 15 ani de închisoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?