X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Primele arestări ale Parchetului European

21 oct. 2021,, 14:30   Externe
3497 0

Parchetul European (EPPO) condus Laura Codruța Kövesi a coordonat miercuri prima operațiune în cadrul căreia autoritățile de aplicare a legii au efectuat percheziții, arestări și confiscări în valoare de peste 13 milioane de euro în Germania, Italia și Bulgaria, informează un comunicat al instituției europene cu sediul la Luxemburg, în care se precizează că cele 10 persoane arestate sînt suspectate de constituirea unei organizații criminale și de evaziune fiscală, transmite caleaeuropeană.ro.

Principalii suspecți s-au folosit de așa-numita fraudă de tip “carusel de TVA” pentru a revinde de mai multe ori mașini în diferite țări ale UE. Se presupune că aceștia au pretins în mod fals că au plătit taxe de vînzare care au fost rambursate de stat, cauzînd astfel pierderi fiscale de cel puțin 13 milioane de euro, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

“Nucleul activității infracționale era localizat în Eichstätt (Germania) și Milano (Italia). Dealerul auto din Italia cumpăra mașini de lux de la dealeri auto germani în cadrul regimului intracomunitar de TVA al UE. Această achiziție a fost efectuată mai întîi prin intermediul unei societăți terțe inexistente situate în Germania și apoi prin intermediul unei persoane situate în Italia. În acest fel, au simulat o achiziție privată și au fost scutiți de plata TVA, deoarece mașinile germane trebuiau să fie înmatriculate în Italia. Atît cumpărătorul real, cît și vînzătorul real au fost, în acest sens, ascunși. Cumpărătorul privat din Italia a simulat apoi vînzarea către dealerul auto inițial din Milano, care a vîndut apoi mașinile către alți dealeri auto italieni sau către persoane fizice la prețuri foarte atractive. Această schemă frauduloasă le-a permis infractorilor să obțină profituri mai mari, modificînd prețul de piață al mașinilor și permițîndu-le să transfere sume mari de bani în străinătate, cu transferuri unice de peste 70 000 EUR fiecare”, transmite EPPO

În timpul operațiunii, 13 mașini de lux au fost confiscate în Germania, iar valoarea totală a bunurilor recuperate va fi evaluată în zilele următoare și este estimată la aproximativ 13 milioane de euro.

Acesta a fost primul caz înregistrat de EPPO la 1 iunie 2021, data oficială de începere a activității noastre, și sînt foarte mulțumit că investigația arată deja rezultate concrete. Această operațiune demonstrează schimbarea de paradigmă pe care crearea EPPO a adus-o pentru investigațiile transfrontaliere. Aceasta este noua realitate a EPPO: nu mai există formalități greoaie de asistență juridică reciprocă; acțiuni rapide și decisive și concentrare pe recuperarea efectivă a prejudiciilor“, a declarat Kövesi.


Parchetul European (EPPO) și-a început activitatea la 1 iunie 2021. Instituția este responsabilă cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează bugetul Uniunii Europene.

Parchetul European este responsabil cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează bugetul UE. Este primul parchet supranațional care investighează și urmărește penal următoarele tipuri de fraudă și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:

frauda în materie de cheltuieli și venituri;

frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre și un prejudiciu de cel puțin 10 milioane EUR);

spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;

corupția activă și pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE;

participarea la o organizație criminală în cazul în care scopul principal al activităților acesteia este săvîrșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE.

Acest nou organism al Uniunii poate, de asemenea, să ancheteze și să urmărească penal orice altă activitate ilegală care este „indisolubil legată” de o infracțiune împotriva bugetului UE.

Parchetul European își desfășoară investigațiile și urmăririle penale în deplină independență față de Comisie, față de celelalte instituții și organisme ale UE, precum și față de statele membre. Acesta va completa activitatea altor organisme și agenții ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust și Europol, cooperînd cu acestea, precum și cu autoritățile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European. Se preconizează că EPPO va investiga, în cele din urmă, aproximativ 3 000 de cazuri pe an.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?