COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Prima țară UE care începe să anuleze din restricțiile provocate de pandemie

Prima țară UE care începe să anuleze din restricțiile provocate de pandemie

Austria intenţionează să redeschidă magazinele mici începînd de săptămâna viitoare, ca prim pas pentru relaxarea progresivă în următoarele luni a restricţiilor introduse pentru a lupta împotriva noului coronavirus, însă condiţia este ca cetăţenii să continue să respecte cu stricteţe măsurile actuale de izolare, a anunţat luni guvernul de la Viena, potrivit Agerpres.

„Scopul nostru este o revenire la normal pe etape”, a declarat cancelarul Sebastian Kurz într-o conferinţă de presă, făcând apel la populaţie să păstreze „cea mai strictă disciplină”.

Faptul că Austria a acţionat mai devreme decât majoritatea ţărilor îi dă de asemenea posibilitatea să deschidă magazinele mai devreme, a spus el.


Dacă totul va merge bine, micile magazine, precum şi cele cu produse de grădinărit vor putea fi redeschise la 14 aprilie, imediat după Paştele catolic, dacă vor menţine regulile de igienă stricte, urmate de toate magazinele, mall-urile şi saloanele de coafură la 1 mai, a mai precizat Kurz.

La mijlocul lunii mai ar putea fi redeschise restaurantele şi hotelurile, în timp ce marile adunări publice vor rămîne interzise pînă cel puţin la sfîrşitul lunii iunie.

Restricţiile de deplasare vor rămîne în vigoare până la sfîrşitul lunii aprilie, în timp ce şcolile vor sta închise pînă la mijlocul lui mai.

În acelaşi timp, guvernul austriac a triplat luni suma de bani pusă la dispoziţia companiile care introduc politici temporare de reducere a programului de lucru, în încercarea de a diminua povara financiară în timpul crizei coronavirusului.

Reducerea programului înseamnă mai puţine ore de lucru şi automat o diminuare a salariului. Pierderea suferită de angajat prin reducerea venitului este astfel compensată parţial de guvern prin noua schemă de sprijin.

Ministrul de Finanţe, Gernot Bluemel, şi ministrul Muncii, Christine Aschbacher, au spus că suma disponibilă va fi majorată pînă la circa trei miliarde de euro, conform agenţiei austriece de presă APA.

Măsura reducerii programului de lucru „a permis salvarea a circa 400.000 de locuri de muncă în Austria pînă acum”, a spus Christine Aschbacher, adăugând că până vineri fuseseră înaintate circa 23.000 de solicitări.

Austria are în prezent circa 12.000 de cazuri confirmate de noul coronavirus, cu peste 200 de decese cauzate de COVID-19.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load