COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Prima monedă de aur din SUA, scoasă la licitație cu prețul de 15 milioane de dolari

Prima monedă de aur din SUA, scoasă la licitație cu prețul de 15 milioane de dolari

Dublonul din aur datează din 1787, cu cinci ani înainte ca monetăria federală să demareze activitatea la Philadelphia.

Prima monedă de aur emisă în SUA, Brasher Doubloon („Dublonul din aur Brasher“), a fost scoasă la licitaţie iar preţul de pornire este de 15 milioane de dolari, susţine expertul în numismatică Jeff Sherid, a cărui firmă, PCAG Inc., se ocupă de promovarea monedei în numele colecţionarului, un fost director de pe Wall Street, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Bijutierul Ephraim Brasher, un vecin al preşedintelui american George Washington, este cel care în 1787 a bătut un mic număr de monezi de aur, care au trecut cu siguranţă prin mîinile viitorului preşedinte al SUA, susţine numismatul John Albanese. „Dacă vorbeşti cu pasionaţii de monede şi experţii, cred că toţi vor spune că Brasher Doubloon este cea mai valoroasă monedă datorită istoriei sale", a apreciat John Albanese.


Acesta a prognozat că Brasher Doubloon are potenţialul de a deveni prima monedă care, într-o zi, se va vinde pentru 100 de milioane de dolari.

Dacă iniţial valora aproximativ 15 dolari, Brasher Doubloon a fost scos la vînzare în 1981, cînd a fost adjudecat pentru 625.000 de dolari, în 2015, pentru 2,99 milioane de dolari, şi în 2011, pentru 7,4 milioane de dolari. Actualul proprietar al acestei monede a plătit o sumă care nu a fost dezvăluită la o licitaţie privată care a avut loc în 2015.

În mod frecvent, tranzacţiile pe piaţa monedelor rare din SUA, evaluată la patru miliarde de dolari, sînt făcute în privat iar preţurile sînt ţinute secret. Recordul în materie a fost stabilit în anul 2013, cînd un dolar de argint din 1794 a fost vîndut pentru 10 milioane de dolari.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load