COVID-19 în MOLDOVA

Prima felicitare de Crăciun din lume a fost expusă la muzeul din Londra (FOTO)

Prima felicitare de Crăciun din lume a fost expusă la muzeul din Londra (FOTO)

Prima felicitare de Crăciun din lume, tipărită în 1843, este expusă la Muzeul Charles Dickens din Londra, informează Press Association.

Concepută de Henry Cole şi ilustrată de John Callcott Horsley, felicitarea, colorată manual, înfăţişează o familie reunită în jurul unei mese festive, servind cîte un pahar de vin şi conţine mesajul "Un Crăciun Fericit şi un An Nou Fericit şi vouă!'' Cartea poştală a fost trimisă de un fiu părinţilor săi. Dintre cele 1.000 de exemplare tipărite iniţial, au supravieţuit doar 21, iar cea care va fi expusă a fost împrumutată muzeului de către un anticar din San Francisco, transmite Agerpres.

Felicitarea a fost tipărită în 1843, anul în care Dickens, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi al literaturii victoriene, a publicat nuvela ''A Christmas Carol'' (''O poveste de Crăciun''), al cărei protagonist, Ebenezer Scrooge, îşi schimbă atitudinea după ce primeşte vizita spiritelor Crăciunului trecut, prezent şi viitor.


Dickens şi Cole au creat în acelaşi timp, fără să ştie unul de existenţa celuilalt, dar contribuind amîndoi la conturarea tradiţiilor populare din preajma Crăciunului.

Contribuţia lui Cole a fost esenţială la înfiinţarea Penny Post, un serviciu poştal foarte accesibil, în 1840, şi la crearea primei felicitări de Crăciun, care s-a vîndut pentru un şiling, echivalentul a 12 pence. În prezent, miliarde de felicitări de Crăciun sînt trimise în toate părţile globului.

Dickens şi-a dat seama că industrializarea presupune existenţa unei pieţe pentru cărţile care pot fi oferite cadouri de Crăciun. Simon Eliot, curator al muzeului şi specialist în cărţi din secolul al XIX-lea, a precizat: "A avut capacitatea de a se concentra pe Crăciun şi de a-i oferi identitatea şi verva care îi lipsea".

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load