COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Prețurile petrolului din nou scad

Prețurile petrolului din nou scad

Preţurile petrolului au început să se stabilizeze miercuri, înregistrînd o scădere uşoară, în urma anunţului Arabiei Saudite că va relua în totalitate producţia blocată de atacurile de sîmbătă pînă la sfîrşitul acestei luni, investitorii fiind totuşi precauţi înaintea unei reduceri aşteptate a dobînzilor de către Rezerva Federală a Statelor Unite, transmite Reuters.

Indicele MSCI pentru acţiunile din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a urcat cu 0,13%, în timp ce indicele japonez Nikkei a stagnat.

Acţiunile de pe Wall Street au crescut marţi, indicele S&P 500 avansînd cu 0,26%.


Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 0,1%, la 64,50 de dolari pe baril, cedînd peste 60% din creşterea consemnată după atacul care a avut loc sîmbătă împotriva unor instalaţii petroliere majore din Arabia Saudită.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa din SUA, a scăzut cu 0,5%, la 59,06 dolari pe baril, comparativ cu un maxim de 68,38 de dolari pe baril atins luni.

Ministrul saudit al Energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, a încercat marţi să calmeze pieţele, afirmînd că regatul va relua producţia de petrol întreruptă de atacuri pînă la sfîrşitul lunii septembrie şi că livrările către clienţi au revenit la nivelul anterior atacurilor.

”Cred că creşterea preţurilor petrolului va fi de scurtă durată, avînd în vedere că economia mondială nu evoluează prea bine”, a declarat Akira Takei, manager de fonduri la Asset Management One.

Cu toate acestea, tensiunile geopolitice susţin preţul petrolului şi unele active considerat sigure, cum sînt obligaţiunile americane.

Un oficial american a declarat marţi că Statele Unite cred că atacurile au provenit din sud-vestul Iranului, o evaluare care ar putea spori rivalitatea dintre Teheran şi Riad.

Incertitunile din Orientul Mijlociu sînt amplificate de sondajele de la ieşirea de la urne din Israel, care au arătat rezultate prea strînse pentru declara cîştigătorul. Acest rezultat sugerează că lupta premierului Benjamin Netanyahu pentru supravieţuirea sa politică ar putea continua.

În Statele Unite, dobînzile pe termen scurt au crescut în această săptămînă, dobînzile overnight urcînd la 7% din cauza unor factori sezonieri, precum plăţi uriaşe pentru taxe şi obligaţiuni. Acest fapt a determinat Rezerva Federală din New York să efectueze miercuri prima sa operaţiune repo din ultimii peste 10 ani, pentru a furniza fonduri pe piaţă.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load