Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Preţurile grîului pe pie­ţele internaţionale au scăzut. Cotațiile petrolului oscilează

16 aug. 2023,, 10:15   Externe
2438 0

Preţurile grîului pe pie­ţele internaţionale au scăzut marți pentru a treia zi consecutiv. În acelaşi timp, cotaţiile petrolu­lui oscilează.

Preţul grîului tranzacţio­nat pe bursa de mărfuri de la Chicago a început săptămîna în scădere cu 2%. Exportu­rile de cereale din Ucraina şi Rusia continuă, iar acesta este principalul motiv pentru care grîul se ieftineşte, spun analiştii de la CRM Agricommodities.

În plus, departamentul american pentru agricultură a majorat esti­mă­rile pentru exporturile de grîu rusesc în sezonul 2023-2024, noile cifre arătînd că aproape un sfert din grîul tranzacţionat pe piaţa mondială va veni din Rusia. Preţurile au scăzut cu 19% de la începutul anului, un efect al recoltelor bogate.

Pe piaţa petrolului, cotaţiile Bren­t, referinţa internaţională, se apropie de pragul de 90 de dolari pe baril datorită, pe de o parte, cererii robuste, iar, pe de alta, aşteptărilor ca OPEC, organizaţie de tip monopol a statelor exportatoare de petrol, şi Rusia să acţioneze prin reducerea livrărilor, dacă apar presiuni descen­dente pe preţ inconfortabile.

Bob McNally, preşedinte la Rapidan Energy, spune că există motive bune pentru care pieţele să fie sceptice, transmite Noi.md cu referire la bani.md.


"OPEC şi Rusia vor crea un deficit uriaş pe pieţe în al doilea semestru.. Saudiţii nu vor reveni asupra deciziei de a diminua exporturile cînd preţurile vor ajunge la 90-92 dolari pe baril.

Iar guvernul SUA nu are instrumentele potrivite cu care să poată ieftini benzina. De aceea, este posibil ca petrolul să ajungă la 100 de dolari barilul", a precizat analistul.

3
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?