COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Preţul petrolului poate ajunge la 100 de dolari barilul

Preţul petrolului poate ajunge la 100 de dolari barilul

Atacurile cu drone efectuate de gruparea Houthi din Yemen, care este susţinută de Iran, ce au afectat circa jumătate din producţia de petrol a Arabiei Saudite, respectiv 5% din producţia mondială a lovit în preţul petrolului.

Astfel în dimineaţa zilei de luni, 16 septembrie, preţul petrolului au atins un maxim al ultimelor patru luni.

La deschiderea sedintei de la burse, cotatia barilului de petrol Brent a crescut cu 19%, ajungand la 71,95 de dolari, iar cotatia petrolului american WTI (West Texas Intermediate) a crescut cu 15%, ajungand la 63.34 de dolari.

Este adevărat că ulterior preţul petrolului marca Brent şi-a mai revenit situîndu-se în jurul cotaţiei de 66-67 de dolari pentru un baril, care este cu peste 10% mai mare decît era vineri 13 septembrie, înainte de atacul cu dronele.


Potrivit experţilor internaţionali exporturile de petrol ale Arabiei Saudite vor decurge normal în această săptămînă, datorită stocurilor deţinute de regat în unităţi de stocare uriaşe.

Totuşi nu este clar cît timp va fi oprită producţia de petrol din Arabia Saudită, întrucît daunele provocate de atacuri infrastructurii ”sînt mari” şi nu pot fi remediate peste noapte.

Mai mulţi analişti internaţionali intervievaţi de Reuters susţin că există şi riscul unei scumpiri mai semnificative a petrolului, chiar pînă la 100 de dolari barilul.

Totul însă va depinde de evoluţiile de pe piaţă, de stocurile de petrol din SUA şi dacă atacurile nu vor continua.

Menţionăm că atacurile cu drone care au avut loc sîmbătă 14 septembrie, împotriva a două unităţi majore de producţie a ţiţeiului din Arabia Saudită, au obligat regatul să reducă producţia la jumătate.

Atacul a fost revendicat de gruparea Houthi din Yemen, susţinută de Iran. Zece drone au atacat o unitate de procesare a petrolului din Abqaiq şi exploatarea Khurais, aflată în apropiere, provocînd pierderea unei producţii de 5,7 milioane de barili de petrol pe zi, respectiv 50% din producţia de petrol a regatului.

De notat că Arabia Saudită este al doilea producător ca mărime de petrol din lume după SUA, dar este cel mai mare exportator din lume.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load