Preşedintele stiri: 3022

Prețul bumbacului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

11 oct. 09:30   În lume
1458 0

Prețul bumbacului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, acesta fiind tranzacționat vineri la 1,16 dolari livra (0,45 Kilograme), retailerii transferînd pînă acum majorările cumpărătorilor, fără să înregistreze probleme, transmite Noi.md cu referire la radiochisinau.md.

Ultima oară cînd prețul bumbacului a fost atît de mare s-a întîmplat în iulie 2011. "În 2011, am avut nevoie de o ședință de rugăciune", a declarat investitorilor directorul general al Levi Strauss, Chip Bergh.

Bergh și-a amintit cum la momentul respectiv tocmai se alăturase retailerului de blugi și învăța despre afacerile Levi. Dar se uita și la creșterea istorică a prețurilor bumbacului. Bumbacul a crescut atunci peste 2 dolari livra, în urma revenirii cererii de textile după criza financiară globală, în timp ce India - un important exportator de bumbac - restricționa livrările pentru a-și ajuta partenerii interni.

Prețul unui tricou din bumbac a crescut atunci cu 1,50-2 dolari, în medie, a declarat economistul șef al Federației Naționale de Vînzare cu amănuntul, Jack Kleinhenz. Consumatorii au simțit impactul, iar profiturile companiilor au fost erodate.

Bergh împărtășește opiniile analiștilor și experților care spun că creșterea actuală a prețului bumbacului va fi mai puțin dăunătoare industriei.

Producătorii și comercianții cu amănuntul au puterea de a stabili prețurile, iar companiile vor putea transfera costurile mai mari consumatorilor fără a distruge cererea.

”Astăzi este o situație foarte diferită. Am reușit să mărim prețurile în ultimele 12 luni. ... Am mărit în avans unele prețuri înainte de aceste presiuni inflaționiste”, a explicat Bergh.

Bumbacul reprezintă aproximativ 20% din costul fabricării unei perechi de blugi Levi’s, a spus directorul financiar, Harmit Singh, fiecare pereche de blugi conținînd aproximativ două kilograme de bumbac.

Datorită calendarului de raportare financiară, Levi este unul dintre primii comercianți cu amănuntul de articole de îmbrăcăminte care au comentat public despre creșterea prețurilor bumbacului.

Alte companii vor raporta rezultatele fiscale din trimestrul trei în următoarele săptămîni.

Potrivit analiștilor de la Goldman Sachs, va dura ceva timp pînă cînd creșterea costurilor legate de bumbac va începe să apară în rezultatele financiare ale retailerilor, avînd în vedere momentul achizițiilor de bumbac.

Și este demn de remarcat faptul că, în 2011, prețurile bumbacului au crescut la peste 2 dolari livra, ceea ce este cu mult peste nivelul la care se tranzacționează marfa în prezent.

Totuși, acțiunile comercianților de îmbrăcăminte se pot confrunta cu o oarecare presiune pe măsură ce prețurile mai mari vor persista.

Analiștii au dat ca exemple companii precum Ralph Lauren, Gap, Kontoor Brands și PVH, proprietarul Calvin Klein. Acțiunile Kontoor Brands, care deține blugii Wrangler și Lee, au scăzut cu aproape 6% săptămîna trecută, în timp ce PVH, Gap și Ralph Lauren au încheiat săptămîna în declin cu mai puțin de 2%.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X