COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 944 930   INFECTAȚI 366 256(+94)   TRATAȚI 350 497      DECESE 9217(+9)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Prețul alimentelor la nivel global s-a majorat considerabil în ultimii 10 ani

7 oct. 16:45   În lume
1520 1

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în septembrie, pentru a doua lună consecutiv, atingînd cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, influenţat de scumpirile la cereale şi uleiuri vegetale, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Noi.md cu referire la tvr.ro.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna septembrie 2021, acest indice a crescut pînă la 130 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna septembrie 2011, cu 1,2% peste nivelul înregistrat în luna august a acestui an şi cu 32,8% mai mare decît în luna septembrie 2020.

În ultimul an, preţul materiilor prime agricole a crescut semnificativ ca urmare a unor recolte mai mici, dar şi a cererii mari venite din China.

Creşterea din ultima lună a fost stimulată în primul rînd de avansul preţurilor la cereale, care au înregistrat o creştere de 2% comparativ cu luna august.


În interiorul acestei categorii, preţurile la grîu au fost în frunte, cu un avans de 4% comparativ cu luna august şi un avans de 41% comparativ cu luna septembrie a anului trecut, din cauza unor disponibilităţi limitate la export pe fondul cererii puternice.

"În rîndul cerealelor importante, grîul va fi în centrul atenţiei în săptămînile următoare în condiţiile în care cererea trebuie să fie testată în raport cu creşterea rapidă a preţurilor", a declarat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian.

De asemenea, preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 1,7% în luna septembrie comparativ cu luna august şi cu aproximativ 60% în ritm anual, în principal ca urmare a majorării cotaţiilor la uleiul de palmier, în contextul unei cereri robuste de importuri la nivel global şi al îngrijorărilor cu privire la posibilitatea ca deficitul de mînă de lucru să afecteze producţia în Malaezia.

Tot joi, FAO a dat publicităţii şi un set de noi estimări cu privire la producţia mondială de cereale în 2021, prognozînd un maxim istoric de 2,800 miliarde de tone.

Cu toate acestea FAO estimează că producţia va fi inferioară consumului global, care va fi unul de 2,811 miliarde de tone, în condiţiile în care FAO şi-a majorat estimările privind cantităţile de grîu ce vor fi utilizate ca nutreţ pentru animale.

FAO se aşteaptă în prezent ca o cantitate de 776,7 milioane de tone de grîu să fie recoltate în 2021, în condiţiile în care producţiile mai mari din Europa de Est şi Australia au compensat diminuarea producţiei în Canada şi Federaţia Rusă.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X