COVID-19 în MOLDOVA

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Preşedinţia Consiliului de Securitate respinge solicitarea SUA de a reimpune sancţiuni Iranului

Indonezia, care asigură preşedinţia Consiliului de Securitate a ONU, a declarat marţi că nu este în măsură să întreprindă acţiuni suplimentare cu privire la o solicitare a Statelor Unite de a reimpune sancţiuni globale împotriva regimului de la Teheran deoarece nu există un consens în rîndul celor 15 membri, informează Reuters.

Vineri, 13 membri ai Consiliului de Securitate şi-au exprimat opoziţia faţă de demersul american. Ei au argumentat că acţiunea Washingtonului este nulă avînd în vedere că vor să utilizeze un proces convenit în cadrul acordului nuclear semnat în 2015 cu Iranul, din care însă SUA s-au retras în urmă cu doi ani.

Ambasadorul Indoneziei, Dian Triansyah Djani, preşedintele Consiliului în luna august, a abordat chestiunea într-un răspuns la o întrebare adresată de Rusia şi China cu privire la această problematică în timpul unei întîlniri consacrate Orientului Mijlociu.

Ambasadorul SUA la ONU, Kelly Craft, a reacţionat la intervenţia preşedintelui Consiliului. "Permiteţi-mi să clarific foarte bine acest lucru: administraţia Trump nu se teme să fie într-o companie limitată în această privinţă", a declarat ea. "Regret doar că ceilalţi membri ai acestui consiliu s-au rătăcit şi au ajuns acum să stea în compania teroriştilor".

Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat că a declanşat joi un proces de 30 de zile pentru reimpunerea tuturor sancţiunilor internaţionale asupra Iranului, depunînd o plîngere la Consiliul de Securitate în care Iranul era acuzat de încălcarea acordului nuclear din 2015. Administraţia de la Washington susţine legitimitatea declanşării acestei proceduri - cunoscută sub numele de snapback - deoarece o rezoluţie a Consiliului de Securitate din 2015 care consacră acordul nuclear încă numeşte SUA drept participant.

De asemenea, Consiliul de Securitate a respins tentativă SUA din 14 august de a prelungi embargoului asupra vînzărilor de arme convenţionale către Iran după expirarea acestuia în octombrie. Washingtonul a fost susţinut doar de votul Republicii Dominicane.

Potrivit opiniilor unor diplomaţi, este posibil ca Republica Dominicană şi Niger, care asigură preşedinţia Consiliului în luna septembrie, să se confruntă cu presiuni din partea SUA pentru a nu ţine cont de evaluarea Indoneziei şi a aproba declanşarea procedurii de snapback.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load