Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Președintele României a cerut Ucrainei să recunoască inexistentența limbii moldovenești

2 feb. 2022,, 22:15   Externe
1848 1

Președintele României Klaus Iohannis i-a cerut omologului său ucrainean, Volodymyr Zelensky să recunoască oficial inexistența limbi moldovenești. Un anunț în acest sens a fost făcut de către Administrația Prezidențială din România.

Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în contextul aniversării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Ucraina. În cadrul discuțiilor, Bucureștiul și-a exprimat disponibilitatea avansării cooperării bilaterale, prin lărgirea cadrului juridic și valorificarea potențialului existent în domeniul economic, inclusiv comercial, al conectivității fizice și cooperării transfrontaliere, precum și în domeniul cultural.

"Președintele Klaus Iohannis a acordat un spațiu amplu, în convorbirea telefonică, soluționării problemelor legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, îndeosebi privind protecția identității lingvistice a etnicilor români. În acest sens, Președintele României a reiterat așteptarea ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa „limbă moldovenească”, confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, Ucraina să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești", se arată în mesaj.

Klaus Iohannis a subliniat, de asemenea, necesitatea obținerii unor rezultate concrete în ceea ce privește protecția drepturilor persoanelor aparținînd minorităților naționale.

„Președintele Volodymyr Zelenski a menționat că înțelege preocupările părții române legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române și și-a manifestat disponibilitatea pentru identificarea de soluții”, a adăugat serviciul de presă.


Constituția Republicii Moldova prevede că limba oficială a țării este moldovenească.

Sintagma "limba moldovenească", stabilită în Constituție, a fost adoptată în toate țările lumii și organizațiile internaționale care au legături cu Moldova. Potrivit numeroșilor experți, limba moldovenească nu este un subiect de discuție, deoarece acesta este un fapt istoric de secole și nu rodul unor discuții abstracte.

Menționăm faptul că mai multe informații despre istoria Moldovei, limba, cultura, tradițiile moldovenești puteți găsi pe site-ul moldovenii.md. De asemenea, pe site există un dicționar electronic Rus-Moldo/Român.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?