Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Preşedintele Ghani, la Mazar-i-Sharif pentru a coordona riposta împotriva talibanilor

11 aug. 2021,, 22:30   Externe
2156 0

Preşedintele afgan, Ashraf Ghani, a sosit miercuri la Mazar-i-Sharif, principalul oraş din nordul Afganistanului asediat de talibani, într-o încercare de a coordona riposta împotriva insurgenţilor, care controlează de acum 65% din teritoriul afgan şi mai mult de un sfert din capitalele de provincie din ţară, relatează France Presse.

În cursul nopţii de marţi spre miercuri, insurgenţii au cucerit Faizabad, capitala provinciei Badakhshan, în care nu reuşiseră niciodată să pătrundă în timpul ascensiunii lor la putere în anii 1990.

Astfel, talibanii controlează nouă din cele 34 de capitale de provincie din Afganistan, care au căzut în efect de domino, între care şapte în nordul ţării, o regiune care le-a opus întotdeauna rezistenţă.

Insurgenţii au cucerit marţi Farah, în vest, şi Pul-e-Khumri, în nord, la 200 km de Kabul. De vineri, ei au preluat unul după altul oraşele Zaranj (sud-vest), Sheberghan (nord), fief al celebrului comandant de război Abdul Rachid Dostom, şi în special Kunduz, marele oraş din nord-est, precum şi alte trei capitale din nord, Taloqan, Sar-e-Pul şi Aibak.

În contextul în care situaţia a devenit critică în nordul ţării, unde forţele de securitate par complet demoralizate, preşedintele Ghani s-a deplasat miercuri la Mazar-i-Sharif, unde talibanii îşi îndreaptă acum toată atenţia.

Ahmed Ghani urma "să verifice situaţia privind securitatea generală în zona de nord" şi "să se întîlnească cu responsabili de securitate, conducători jihadişti, personalităţi cunoscute şi alte persoane influente", a indicat palatul prezidenţial într-un comunicat.

După toate probabilităţile, el se va întîlni cu Mohammad Atta Noor, fostul guvernator al provinciei Balkh, a cărei capitală este Mazar-i-Sharif, un om puternic din nordul ţării, care a promis să reziste "pînă la ultima picătură de sînge", precum şi cu Abdul Rachid Dostom, fostul său vicepreşedinte.

Imagini publicate în noaptea de marţi spre miercuri pe reţele de social media îl arată pe mareşalul Dostom, puternicul lider de etnie uzbekă, îmbarcîndu-se într-un avion cu destinaţia Mazar-i-Sharif, împreună cu un mare contingent de bărbaţi înarmaţi.

Talibanii, care se îndreaptă din mai multe direcţii spre Mazar-i-Sharif, au atacat marţi cartiere de la periferia imediată a oraşului, dar au fost respinşi, potrivit unui jurnalist AFP la faţa locului.

Pierderea Mazar-i-Sharif ar fi catastrofală pentru guvern, care nu ar mai avea niciun control asupra întregii jumătăţi de nord a ţării. Aceasta le-ar permite talibanilor să-şi redirecţioneze eforturile spre alte regiuni şi s-ar putea chiar spre Kabul.

Talibanii şi-au lansat ofensiva în luna mai, profitînd de debutul retragerii definitive a trupelor americane şi NATO, dar avansul lor s-a accelerat în ultimele zile odată cu capturarea mai multor centre urbane.

Washingtonul îşi disimulează din ce în ce mai puţin nemulţumirea faţă de slăbiciunea armatei afgane, pe care americanii au instruit-o, finanţat-o şi echipat-o de-a lungul anilor, notează AFP.

Un purtător de cuvînt al diplomaţiei americane, Ned Price, a subliniat că forţele guvernamentale sînt "mult superioare ca număr" talibanilor şi au "potenţial de a provoca pierderi mult mai importante". "Această idee că avansarea talibanilor nu poate fi oprită nu reflectă realitatea de pe teren", a afirmat el.

În timp ce luptele continuă în sud, în jurul Kandaharului şi Lashkar Gah, Doha găzduieşte de marţi o reuniune internaţională cu reprezentanţi ai Qatarului, SUA, Chinei, Marii Britanii, Uzbekistanului, Pakistanului, ONU şi Uniunii Europene.

Discuţiile vor continua şi miercuri, emisarul american Zalmay Khalilzad urmînd să le ceară talibanilor "să pună capăt ofensivei lor militare şi să negocieze un acord politic".

Violenţele au determinat zeci de mii de civili să-şi părăsească locurile natale în toată ţară, talibanii fiind acuzaţi de multe atrocităţi în zonele aflate sub controlul lor.

Abdulmanan, un locuitor care a fugit din Kunduz, a mărturisit că a văzut cum talibanii l-au decapitat pe unul dintre fiii săi, fără să ştie "dacă trupul acestuia a fost mîncat de cîini sau îngropat".

Circa 359.000 de persoane au fugit din calea luptelor în căutarea unor locuri mai sigure în Afganistan de la începutul anului, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?