Criza energetică stiri: 766
Preşedintele stiri: 3228
Puterea stiri: 7216
Obiectiv european stiri: 287

Președintele Finlandei l-a sunat pe Putin să-i spună că țara sa va adera la NATO

14 mai. 18:19   Război în Ucraina
2115

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, l-a sunat astăzi pe Vladimir Putin și i-a spus că țara sa va cere aderarea la NATO în zilele următoare, potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale de la Helsinki, scrie digi24.ro

Peședintele Niinistöo i-a transmis lui Vladimir Putin cît de fundamental au alterat climatul de securitate al Finlandei cererile Rusiei de la finele lui 2021 ca țările să nu se alăture NATO. Președintele Niinisto a anunțat că Finlanda va decide în zilele următoare să ceară să devină stat membru NATO, potrivit comunicatului.

Sauli Niinisto a mai notat că i-a spus președintelui Putin la prima lor întîlnire din 2012 că fiecare națiune independentă își maximizează securitatea. Și acest lucru se întîmplă acum. Alăturîndu-se NATO, Finlanda își întărește securitate și își asumă responsailități.

De asemenea, în viitor Finlanda dorește să se ocupe de chestiunile practice care rezultă din a fi vecinul Rusiei într-o manieră corectă și profesionistă.

„Conversația a fost directă și cinstită și a fost purtată fără agravări. Evitarea tensiunilor a fost considerată importantă”, a declarat președintele Niinisto, potrivit comunicatului.


Sauli Niinisto s-a arătat profund îngrijorat de suferințele umane cauzate de războiul pe care Rusia îl poartă în Ucraina și a subliniat imperativul păcii. A transmis, de asemenea, mesajele pentru evacuarea civililor pe care le-a transmis în această săptămînă și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Convorbirea telefonică a avut loc la inițiativa Finlandei, mai precizează comunicatul.

Președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au dat joi undă verde pentru aderarea Finlandei la NATO, o schimbare majoră în politica de securitate, în contextul operațiunii militare ruse în Ucraina. Cererea Finladei va fi probabil urmată de cea a Suediei, alăturarea celor două țări la alianța nord-atlantică urmînd să se facă în ciuda avertismentelor repetate ale Rusiei.

Rusia a sistat vineri noapte exportul de energie electrică pentru Finlanda, a anunţat sîmbătă operatorul reţelei naţionale finlandeze.

De asemenea, Moscova a anunțat că va lua măsuri de precauţie corespunzătoare dacă NATO desfăşoară forţe şi infrastructuri nucleare mai aproape de granițele Rusiei, a avertizat sîmbătă viceministrul rus de externe, Aleksandr Gruşko.

5

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав