COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 857 485 INFECTAȚI 330 799(+1505)   TRATAȚI 308 832     DECESE 7576(+41)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2959
Puterea stiri: 6924
Coronavirus stiri: 7690

Preşedintele Ashraf Ghani îi îndeamnă pe talibani să coopereze pentru a se ajunge la pace în Afganistan

16 iul. 23:00   În lume
1216 0

Preşedintele afgan, Ashraf Ghani, a lansat un apel vineri către talibani cu scopul de a se ajunge la pace în Afganistan, dînd asigurări că guvernul de la Kabul va lua 'toate măsurile' pentru a negocia cu gruparea fundamentalistă în pofida obstacolelor, relatează EFE.

'Îi îndemnăm pe talibani să lucreze cu guvernul afgan pentru a rezolva într-un mod adecvat problemele (în dispută) şi a elimina ameninţarea războiului', a declarat Ghani în cadrul conferinţei internaţionale 'Asia Centrală şi Asia de Sud: conectivitate regională, provocări şi oportunităţi', care se desfăşoară vineri la Taşkent, capitala Uzbekistanului.

Liderul afgan a anunţat că executivul său este dispus să se întîlnească 'faţă în faţă' cu talibanii, potrivit agenţiei oficiale de presă ruse TASS.

Ghani a subliniat că administraţia de la Kabul va încerca să recurgă la 'toate măsurile pentru a negocia cu talibanii, în pofida obstacolelor existente, şi nu va ceda în faţa lor'. Însă, a atras atenţia preşedintele afgan, unica ofertă făcută Kabulului de gruparea talibană este 'fie de a i se alătura, fie de a se preda', conform agenţiei de presă ruse RIA Novosti.

Talibanii au propus în ajun un acord de încetare a focului pentru trei luni, în schimbul eliberării a 7.000 de insurgenţi încarceraţi de guvernul de la Kabul, cerînd totodată ca numele acestora să fie eliminate din listele cu sancţiuni ale ONU, într-o încercare de a negocia cu guvernul afgan după ce au obţinut victorii fără precedent pe teren.

Oferta talibanilor intervine într-un moment de violenţă extremă în ţară, după ofensiva insurgenţilor, care a adus sub controlul lor aproximativ 130 din cele 402 de districte din Afganistan.

Premierul pakistanez Imran Khan a apreciat, la rîndul său, că intensificarea conflictului afgan va duce la o creştere a numărului de refugiaţi din Afganistan cît de curînd.

Khan, citat de TASS, a declarat că Pakistanul nu va avea capacitatea de a-i găzdui pe noii refugiaţi din motive economice.

'În Pakistan sînt deja trei milioane de refugiaţi din Afganistan şi cel mai probabil va exista un aflux şi mai mare', a spus el.

Prim-ministrul pakistanez a subliniat că ţara sa este cea mai interesată să aducă pacea în Afganistan şi a asigurat că 'va fi întotdeauna împotriva unei soluţii militare a conflictului', potrivit RIA Novosti. În acelaşi timp, agenţia rusă de presă citează în acest context o declaraţie a preşedintelui afgan, potrivit căruia, în ultimele luni, s-a putut vedea sosirea unui număr mare de militanţi islamişti prin Pakistan.

Talibanii au preluat miercuri controlul asupra importantului punct de trecere a frontierei cu Pakistanul - Wesh-Chaman - după o ofensivă de cîteva zile.

Eforturile armatei afgane de a-l recupera nu s-au soldat pînă în prezent cu succes.

Preşedintele Uzbekistanului, Şavkat Mirzoiev, liderul unei ţări care are graniţă comună cu Afganistanul, şi-a exprimat convingerea că afganii vor demonstra disponibilitate pentru compromis pentru a realiza pacea şi armonia în ţara lor.

'Afganistanul se confruntă cu un punct fără întoarcere în istoria sa modernă. Avem încredere că afganii înţelepţi îşi vor demonstra voinţa pentru compromis pentru a se ajunge la un acord naţional', a declarat preşedintele uzbek, citat de RIA Novosti.

Cu ocazia acestei conferinţe, liderul uzbek a menţionat că un sprijin global din partea comunităţii internaţionale pentru a se ajunge la un acord de pace este important, deoarece aceasta va deschide 'noi perspective pentru integrarea Afganistanului în procesele regionale'.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Ce veți face dacă tariful pentru încălzirea cu gaze va fi extrem de ridicat?
🔽🔽