X 
Criza energetică stiri: 1628
Cutremure stiri: 271

Preşedinta Muzeului d'Orsay din Paris, aleasă la conducerea Luvrului

27 mai. 2021,, 00:00   Război în Ucraina
1810 0

Preşedinta Muzeului d'Orsay din Paris, Laurence des Cars, a fost aleasă să-l înlocuiască pe Jean-Luc Martinez de la 1 septembrie în fruntea muzeului Luvru pe care acesta îl conducea din 2013, a informat miercuri preşedinţia Republicii, confirmînd o informaţie difuzată la postul de radio France Inter, informează AFP.

Laurence des Cars, în vîrstă de 54 de ani, va fi prima femeie care va conduce cel mai mare muzeu din lume. Ea se afla la conducerea Muzeului d'Orsay de patru ani.

Istoric al artei, specializat în arta secolului al XIX-lea şi a începutului secolului XX, Laurence des Cars s-a remarcat prin dinamismul său, în special prin proiectul "Orsay Grand ouvert", care a vizat extinderea programului şi a spaţiilor muzeului.

În cadrul acestui proiect ea a pus accent pe diversitate, pe problemele societale şi pe importanţa atragerii noilor generaţii. În 2019, expoziţia "le modele noir" a fost în mod particular remarcată.

Sub mandatul său, numărul de vizitatori de la Musée d'Orsay, unul dintre cele mai mari muzee din Europa pentru perioada 1848-1914, a crescut constant, ajungînd la 3.700.000 de vizitatori în 2019.

Fiica jurnalistului şi scriitorului Jean des Cars şi nepoata romancierului Guy des Cars, Laurence a fost şi director ştiinţific al agenţiei France-Museums, operator francez responsabil cu dezvoltarea muzeului Luvru Abu Dhabi, apoi a condus Muzeul Orangerie din Paris.

Jean-Luc Martinez, în vîrstă de 57 de ani, istoric şi arheolog specializat în antichităţi greceşti, candida pentru un al treilea mandat la Luvru şi asigura interimatul la conducerea muzeului din 13 aprilie.

Preocupat să facă accesibil Luvrul tuturor categoriilor de public şi luptînd împotriva elitismului, el a reorganizat şi amenajat muzeul pentru a-l face mai primitor. În timpul mandatului său, numărul de vizitatori a depăşit 10 milioane de vizitatori în 2019, un record mondial.

Alegerea finală în ceea ce priveşte numirea preşedinţilor marilor muzee publice precum Luvru, Versailles, Pompidou sau Orsay îi revine preşedintelui Republicii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав