Premierul Scoției vrea un nou referendum. La ce se referă

Premierul Scoției vrea un nou referendum. La ce se referă

Scoţia trebuie să organizeze un nou referendum pe tema independenţei, înaintea încheierii legislaturii scoţiene în curs, în mai 2021, din cauza Brexitului, a spus premierul scoţian Nicola Sturgeon.


„Este necesar să se propună, înainte de încheierea actualei legislaturi (a Parlamentului scoţian), să se aleagă între Brexit şi o Scoţie independentă, care să fie membră a Uniunii Europene”, a declarat ea în faţa deputaţilor scoţieni, în Holyrood, la Edinburgh.


Nicola Sturgeon a anunţat că pregăteşte, pînă la sfîrşitul anului, un proiect de lege în acest sens.


În acest stadiu, autorizarea Parlamentului britanic nu este necesară, a declarat ea, adăugînd că aceasta va deveni necesară „pentru a risipi orice îndoială şi orice contestare cu privire la capacitatea noastră de a adopta textul de lege privind referendumul independenţei”.


Îndemnată de Partidul Naţional Scoţian (SNP), formaţiunea să, să traseze un drum clar către independenţă, Nicola Sturgeon a declarat că Brexitul riscă să marginalizeze Scoţia şi mai mult.


„Sîntem împinşi la margine, puşi pe tuşă în Regatul Unit, tot mai îndepărtat pe scena internaţională. Independenţa, din contră, ne va permite să ne păstrăm rangul în Europa”, a argumentat ea.


„Avem nevoie de o bază mai solidă pe care să ne construim viitorul ca ţară”, a adăugat ea.


Scoţia a respins independenţa în referendumul organizat la 18 septembrie 2014, cînd Tabăra „nu” a obţinut o o victorie cu 55,3% din voturile exprimate. Tabăra „da” a obţinut atunci 44,7% din sufragii.


Un purtător de cuvînt al premierului britanic Theresa May i-a replicat miercuri premierului scoţian Nicola Sturgeon că un referendum a avut loc deja în Scoţia, în 2014, şi că rezultatul acestuia este necesar să fie respectat.


La fel ca Irlanda de Nord, Scoţia s-a pronunţat împotriva Brexitului în referendumul britanic de la 23 iunie 2018.


Anglia şi Ţara Galilor s-au pronunţat, în schimb, în favoarea Brexitului.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load