COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Premierul polonez acuză Uniunea Europeană că ameninţă Polonia cu „pistolul la tîmplă”

25 oct. 17:30   În lume
1478 0

Premierul polonez Mateusz Morawiecki acuză Uniunea Europeană (UE), într-un interviu publicat în ediţia de luni a cotidianului britanic de afaceri Financial Times (FT), de faptul că ameninţă Polonia cu „un pistol la tîmplă” prin faptul că-i cere să revină asupra unor reforme judiciare contestate şi o ameninţă cu sancţiuni, transmite Noi.md cu referire la g4media.ro.

Polonia este angajată într-o confruntare dură cu UE pe tema unei serii de reforme judiciare controversate.

Bruxelles-ul consideră că aceste reforme încalcă libertăţile democratice, însă Guvernul populist şi naţionalist polonez le apără şi apreciază că sînt necesare în vederea eradicării corupţiei în rîndul judecătorilor.

Mateusz Morawiecki îndeamnă UE, în FT, să revină asupra cererii depuse la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de a amenda Polonia din cauza acestor reforme.

„Ar fi cel mai înţelept lucru pe care l-ar putea face. Pentru că atunci noi nu am discuta cu un pistol la tîmplă”, apreciază el.


Un al treilea război mondial

Întrebat dacă Polonia s-ar opune, ca represalii, prin veto unor proiecte UE importante, el răspunde: „ce se va întîmpla dacă Comisia Europeană declanşează al treilea război mondial? Dacă o face, ne vom apăra drepturile cu toate armele de care dispunem”.

Tribunalul Constituţional polonez a stabilit la începutul lui octombrie că anumite părţi ale dreptului european sînt incompatibile cu Constituţia poloneză, o hotărîre care alimentează temeri cu privire la faptul că Polonia ar putea ieşi din UE (Polexit).

Fostul preşedinte al Consiliului European Donald Tusk, liderul celui mai mare partid de opoziţie din Polonia, reacţionează sarcastic faţă de acest interviu şi ironizează, într-un mesaj postat pe Twitter, perspectiva evocată de către Mateusz Morawiecki a unui „al treilea război mondial provocat de conflictul dintre Polonia şi UE”.

Acest conflict a umbrit summitul liderilor europeni de la sfîrşitul săptămînii, la Bruxelles.

Mateusz Morawiecki a anunţat că Polonia este „pregătită de dialog” şi că nu va acţiona „la presiunea şantajului” UE.

Mai mulţi lideri UE prezenţi la summit au insistat ca Bruxellesul să nu deblocheze fonduri destinate relansării economice post-covid a Poloniei în valoare de 36 de miliarde de euro, atît timp cît nu este soluţionat acest conflict.

Diferendul vizează o nouă Cameră Disciplinară a judecătorilor, pe care CJUE o consideră ilegală.

Varşovia a promis să renunţe la această cameră, însă nu a făcut încă acest lucru.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X