COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 847 840 INFECTAȚI 325 526(+1568)   TRATAȚI 305 068     DECESE 7459(+35 )  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2954
Puterea stiri: 6906
Coronavirus stiri: 7672

Precipitaţiile intense au provocat o alunecare de teren în vestul Japoniei

14 aug. 03:00   În lume
1417 0

O alunecare de teren provocată de precipitaţiile intense s-a produs vineri în prefectura Nagasaki (sud-vestul Japoniei), urmată de ordine de evacuare care vizează mai multe zeci de mii de persoane în prefectura Hiroshima

În localitatea Unzen, din prefectura Nagasaki, două locuinţe au fost înghiţite de o alunecare de teren.

O femeie de circa 50 de ani, care trăia singură într-una dintre cele două case, se află în stop cardio-respirator, a adăugat ea, o formulă uzitată în Japonia pentru a menţiona un deces înainte de constatarea oficială a unui medic.

Într-o altă locuinţă, un bărbat a fost salvat, dar alţi doi rezidenţi sînt în continuare căutaţi.

În Hiroshima (vest), Agenţia meteorologică japoneză (JMA) a lansat o alertă de grad maxim pentru precipitaţii.

Ordinele de evacuare - care nu sînt obligatorii - vizează cel puţin 69.500 de persoane din prefectura Hiroshima, a precizat un oficial din cadrul JMA cu prilejul unei conferinţe de presă convocată de urgenţă şi difuzată de postul public de televiziune NHK.

În anumite regiuni din prefectură, ''evacuările ar putea fi destul de dificile'', a subliniat acesta, făcînd apel la populaţie să urmeze recomandările autorităţilor locale înainte de a fi prea tîrziu.

Ploi abundente vor continua să cadă timp de mai multe zile pe teritoriul Japoniei, în insula Kyushu (sud-vest) pînă în regiunea Tohoku (nord-estul ţării).

''Există riscul de a fi martorii unei catastrofe de proporţii'' în următoarele zile, a avertizat oficialul din cadrul JMA.

Nivelurile mai multor cursuri de apă din Hiroshima şi Kumamoto (sud-vest) sînt deja extrem de ridicate, a precizat la rîndul său Ministerul Teritoriului.

La începutul lui iulie, ploile torenţiale au provocat o alunecare de teren în staţiunea balneară Atami, la circa o sută de kilometri vest de Tokyo, care a făcut aproape 30 de morţi şi dispăruţi.

În iulie 2020, în urma inundaţiilor record din sud-vestul Japoniei, 80 de persoane au decedat sau au fost date dispărute şi peste 200 de persoane şi-au pierdut viaţa în anii anteriori în viituri dezastruoase produse în vestul ţării.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, schimbările climatice la nivel mondial provoacă creşterea temperaturii atmosferei, care reţine o cantitate mai mare de apă, crescînd astfel riscul şi intensitatea precipitaţiilor.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽