X 
Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 959

Portugalia și Grecia relaxează regulile de călătorie

7 feb. 08:14   Război în Ucraina
2351

Portugalia și Grecia anunță că relaxează regulile de călătorie și renunță, începînd de luni, la testele Covid negative obligatorii pînă acum pentru toți cei care intrau pe teritoriul lor. Astfel, călătorii care vin din țările Uniunii Europene trebuie să prezinte doar certificatul digital, scrie digi24.ro.

Portugalia va relaxa începînd de luni restricţiile pentru străinii care deţin un certificat digital Covid-19 european, renunţînd îndeosebi la obligaţia ca aceştia să prezinte un test negativ la Covid-19 înaintea intrării pe teritoriul portughez, potrivit unui decret publicat duminică.

Călătorii aflaţi în „posesia unui certificat digital Covid-19 din UE” sau a oricărui alt document „justificativ de vaccinare recunoscut” vor fi scutiţi de prezentarea unui test negativ la coronavirus la sosirea pe teritoriul portughez, potrivit deciziei guvernului de la Lisabona.

Certificatul digital Covid-19 al UE face fie dovada vaccinării, fie efectuarea unui test, fie trecerea prin boală după infectarea cu coronavirus în ultimele şase luni.

Spre deosebire de alte ţări europene, Portugalia cerea de la începutul lui decembrie 2021 ca pasagerii de peste 12 ani, fie ei şi vaccinaţi anticoronavirus, să prezinte teste negative pentru a putea intra în ţară.

Această nouă decizie a guvernului portughez respectă recomandările europene care vizează o mai bună coordonare a normelor aplicabile deplasărilor în interiorul UE şi evitarea impunerii de restricţii la adresa deţinătorilor unui certificat digital european Covid-19, aşa cum au făcut-o anumite ţări, în contextul apariţiei variantei Omicron, mult mai contagioasă.

Totodată, termenul de valabilitate a testelor antigen a fost redus în Portugalia, de la 48 la 24 de ore, potrivit unei decizii anunţate joi de consiliul de miniştri, mai scrie sursa citată de Agerpres.

La fel ca în marea majoritate a ţărilor lumii, Portugalia se confruntă cu o creştere a numărului de infectări avînd legătură cu varianta Omicron şi a anunţat sîmbătă peste 41.000 de cazuri de îmbolnăviri şi 44 de decese într-un interval de 24 de ore.

Și Grecia va permite turiștilor care au un certificat european de vaccinare să intre în țară fără să prezinte un test negativ pentru Covid-19, începînd de luni. Țara a relaxat treptat restricțiile de călătorie impuse inițial pentru a combate răspîndirea Covid-19, conform Reuters, citat de Mediafax.

Pînă acum, călătorii, inclusiv copiii de peste 5 ani, trebuiau să prezinte un test rapid antigen făcut cu 24 de ore înainte de călătorie sau un test PCR nu mai vechi de 72 de ore pentru a intra în Grecia.

De luni, va fi suficient certificatul de vaccinare digital valabil al Uniunii Europene, a declarat ministrul Turismului, Vassilis Kikilias, care a adăugat că țara sa se așteaptă ca turiștii să înceapă să sosească din 1 martie, mai devreme față de anii trecuți.

În aeroporturi se fac teste aleatorii, iar dacă rezultatul testului este pozitiv, călătorii trebuie să stea în carantină timp de cinci zile.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав