COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6861

Polonia: Parlamentarii votează pentru menţinerea stării de urgenţă la graniţa cu Belarus

7 sep. 22:30   În lume
908 0

Parlamentul Poloniei a votat luni pentru menţinerea stării de urgenţă impuse de-a lungul graniţei ţării cu Belarus din cauza unui aflux de migranţi ilegali, informează DPA.

Majoritatea parlamentarilor au votat împotriva unei moţiuni a opoziţiei pentru ridicarea stării de urgenţă.

Înainte de vot, prim-ministrul Mateusz Morawiecki a chemat parlamentarii la unitate. "Astăzi vedem că scenarii sînt scrise la Moscova şi Minsk ce pun în pericol suveranitatea noastră şi securitatea statului polonez", a spus el.

Joia trecută, preşedintele Andrzej Duda a declarat starea de urgenţă în regiunea de frontieră timp de 30 de zile. Conform Constituţiei, parlamentul are capacitatea de a abroga decretul.

Extinderea stării de urgenţă dincolo de cele 30 de zile este posibilă doar cu acordul parlamentului.

Decretul afectează 183 de comunităţi, toate avînd drepturile civile restricţionate, inclusiv interzicerea demonstraţiilor. Membrii mass-media sînt de asemenea ţinuţi în afara zonei.

Circa 30 de migranţi au fost blocaţi la frontiera Poloniei cu Belarus în ultimele patru săptămîni, atrăgînd atenţia internaţională.

Soarta acestor migranţi, cărora Polonia nu le-a permis să intre în ţară, a provocat o dezbatere aprinsă în rîndul publicului polonez.

Guvernul de la Varşovia îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko că aduce refugiaţi din regiunile de criză la graniţa externă a UE într-un mod deliberat şi organizat.

Lukaşenko a anunţat la sfîrşitul lunii mai că Minskul nu va mai împiedica migranţii să se deplaseze spre UE, ca răspuns la sancţiunile occidentale împotriva fostei republici sovietice.

Sancţiunile au fost impuse ca răspuns la acuzaţiile de falsificare a alegerilor de anul trecut care l-au reconfirmat pe Lukaşenko la putere.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽