X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Plîngere penală împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, în Germania, pentru crime împotriva umanităţii

5 mai. 2021,, 11:45   Externe
2278 0

Patru avocaţi germani au depus o plîngere penală împotriva preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko în urma violenţelor excesive care au avut loc în Belarus după alegerile prezidenţiale desfăşurate în această ţară în august anul trecut, relatează miercuri dpa și Agerpres.

Plîngerea a fost depusă la Parchetul federal german din Karlsruhe pentru crime împotriva umanităţii în numele a zece persoane care susţin că au fost victime ale torturii din partea forţelor de securitate ale regimului de la Minsk.

Cei zece au semnalat abuzuri fizice, privare de hrană şi de somn, umilire şi tratamente degradante şi afirmă că au fost lăsaţi să stea în genunchi cu mîinile legate timp de ore întregi. Drept urmare, toţi cei zece au suferit probleme grave de sănătate, spun avocaţii.

'În genere, tratamentul aplicat de către instituţiile statului faţă de aceştia nu poate fi calificat decît drept barbar', adaugă ei.

Conceptul de jurisdicţie universală permite Germaniei să judece delicte comise de străini în alte ţări. Potrivit avocaţilor, nici Lukaşenko şi nici membrii aparatului său de securitate nu se vor confrunta cu consecinţe juridice în Belarus.


Consiliul ONU pentru drepturile omului a atras atenţia că numeroase relatări consemnează cazuri de tortură, de răpiri, expulzări arbitrare şi dispariţii în Belarus în urma represiunii declanşate după manifestaţiile din toamna anului trecut.

Alegerile prezidenţiale desfăşurate în august trecut în Belarus au fost considerate pe scară largă de către belaruşi ca fiind fraudate de către regim. Sute de mii de persoane au protestat împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, 'eternizat' în funcţie, care şi-a adjudecat un al şaselea mandat, cu peste 80% din sufragii.

Uniunea Europeană şi SUA au impus sancţiuni împotriva regimului de la Minsk în urma violenţelor excesive utilizate de forţele de securitate împotriva manifestanţilor paşnici.

Conform unor informaţii, circa 30.000 de persoane au fost arestate în cadrul acestor proteste, în timp ce sute de persoane au fost rănite, existînd mai multe decese, al căror număr nu se cunoaşte cu exactitate.

Opoziţia o consideră pe Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Lukaşenko în alegeri, drept învingătoarea scrutinului prezidenţial din vara trecută. După o 'discuţie de peste şase ore' cu responsabili ai Serviciului de Securitate belarus în clădirea Comisiei Electorale Centrale din Minsk, unde venise să depună o plîngere de contestare a rezultatului alegerilor, Tihanovskaia a fost scoasă pe uşa din spate, urcată într-o maşină şi transportată la graniţa cu Lituania, ţară baltică unde anterior ea îşi trimisese cei doi copii mici împreună cu mama sa. Regimul lui Lukaşenko a şantajat-o cu viaţa soţului său, bloggerul Serghei Tihanovski, încarcerat înainte de lansarea sa în campania prezidenţială, avea să relateze ulterior Tihanovskaia de la Vilnius, conform Nexta, un canal de pe Telegram care operează din Varşovia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?