COVID-19 în MOLDOVA

Planul lui Lukașenko cu privire la petrol a fost recunoscut drept o problemă pentru Belarus

Planul lui Lukașenko cu privire la petrol a fost recunoscut drept o problemă pentru Belarus

Planurile anunțate de președintele în exercițiu al Belarusului, Alexandr Lukașenko, de a exporta produse petroliere prin porturile rusești, dar nu prin Marea Baltică, va aduce economiei republicii noi probleme, scrie "Kommersant", citînd surse din această ramură.

Astfel de acțiuni ar trebui să fie răspunsul Minskului împotriva sancțiunilor Lituaniei, Letoniei și Estoniei, impuse celor 30 de demnitari, inclusiv împotriva lui Lukașenko. Ministrul Energiei din Rusia, Alexandr Novak, pe fundalul vizitei delegației ruse în republică, a menționat că Moscova va începe elaborarea unei astfel de posibilități, dar nu a menționat nici o acțiune concretă.

După cum scrie lenta.ru. între timp, experții recunosc că ideea pare a fi una politică, deoarece porturile rusești se află mai departe, iar infrastructura nu este pregătită. Planurile pot deveni realitate numai dacă Rusia va subvenționa livrarea.


Potrivit șefului "Infoline-Analytics", Mihail Burmistrov, transbordarea unei tone de produse petroliere în Ust-Luga costă 1,15 mii de ruble, iar în Klaipeda-5,7 euro, adică de 2,3 ori mai ieftin. Și asta fără a avea în vedere creșterea cheltuielilor de transport.

RJD oferă deja o reducere de 50% pentru livrarea de produse petroliere belaruse în porturile rusești, dar oferta nu se bucură de cerere, deoarece Statele Baltice sînt mai ieftine. Construcția unei conducte în Ust-Luga sau reprofilarea celor disponibile, de asemenea a fost deja discutată, dar pentru aceasta este nevoie de garanții solide de umplere a acestora. Iar în cazul lui Lukașenko astfel de garanții este greu de realizat. Mai mult decît atît, cu cîteva luni în urmă, el a promovat o opțiune total opusă — creșterea achizițiilor de petrol prin porturile Țărilor Baltice din contul renunțării la contractele cu Rusia.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load