COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 849 435 INFECTAȚI 328 000(+906)   TRATAȚI 306 269     DECESE 7497(+38)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2955
Puterea stiri: 6907
Coronavirus stiri: 7676

Planul lui Biden va lovi în economia SUA

15 sep. 07:15   În lume
1149 1

Planul de infrastructură umană al președintelui american Joe Biden de 3,5 trilioane de dolari va lovi în economia SUA, exercitînd o presiune pe o perioadă îndelungată.

Implementarea sa va duce la un salt puternic al deficitului bugetar federal și o scădere a PIB-ului. Despre acest lucru a anunțat Fox Business cu referire la un nou studiu.

Adoptarea pachetului de stimulare economică, care stă la baza politicii lui Biden, ar putea reduce PIB-ul cu patru procente pînă în 2050. În plus, va exista riscul unei creșteri a datoriei federale cu aproximativ 8,9 la sută. Conform planului lui Biden, se așteaptă ca 3,5 trilioane de dolari să fie cheltuite în următorii zece ani. Dacă după această perioadă cheltuielile vor continua în acest volum, datoria publică va crește cu 16,4% în 2050, iar PIB-ul se va micșora cu 4,8%.

Planul include reducerea semnificativă a impozitelor pentru clasa de mijloc, concediu parental plătit, acces la educația preșcolară universală, crearea de colegii comunitare, lupta împotriva schimbărilor climatice și extinderea programelor de ajutor medical. Planul va fi finanțat din contul creșterii impozitelor pentru americanii bogați și corporații. Parlamentarii încă discută detaliile.

Problema adoptării planului a provocat o divizare nu numai între partide, ci și în cadrul Partidului Democrat, din care face parte Biden. "Eu nu va sprijini proiectul de lege de 3.5 miliarde USD sau orice alt nivel de cheltuieli suplimentare fără a avea o mai mare claritate de ce Congresul alege să ignore efectele grave ale inflației și a datoriilor existente pentru programele guvernamentale", a spus senatorul democrat, Joe Manchin.


Pe calea implementării planului economic, senatorul a considerat necesar să se țină cont de toți factorii, inclusiv creșterea propusă a ratei impozitului pe profit de la 21 la sută la 28 la sută. Potrivit senatorului, o creștere moderată a ratei pînă la 25% va păstra competitivitatea Statelor Unite pe piața mondială. Reieșind din cele propuse, Manchin a stabilit mărimea finanțării cu care ar fi de acord să sprijine planul. "Dacă ea va fi de 1-1,5 trilioane de dolari", a spus politicianul.

Opinia sa poate juca un rol decisiv în punerea în aplicare a planului, avînd în vedere că Senatul SUA — camera superioară a Congresului – l-a adoptat datorită eforturilor democraților, în timp ce 50 de republicani au votat aproape în unanimitate împotriva acestuia. Pentru a lua o decizie, este necesar ca cel puțin jumătate din cei 100 de senatori să voteze "pentru". În același timp, în Camera Reprezentanților al Congresului SUA, care a aprobat planul la sfîrșitul lunii august, opiniile s-au împărțit aproape în mod egal. Printre cei care au susținut planul nu a s-a aflat nici un membru al Partidului Republican, iar printre democrați au exiatat dezacorduri — Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a luptat mult timp cu cei care moderat nu sînt de acord, care s-au opus planului economic.

Planul economic constituie baza politicii lui Biden de a ajuta familiile după pandemie și de a lupta împotriva schimbărilor climatice. Fostul președinte american Donald Trump a numit propunerile succesorului său un "plan de distrugere a Americii". Potrivit acestuia, adoptarea planului va duce la impozite mai mari și prețuri mai mari pentru multe categorii de produse cotidiene.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽