COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Peștera cîntătoare a lui Fingal, un loc uimitor din Scoția (galerie foto)

Peștera cîntătoare a lui Fingal, un loc uimitor din Scoția (galerie foto)

Regina Victoria, Matthew Barney, Jules Verne și Pink Floyd nu sînt nume pe care le auzi de obicei în aceeași propoziție, dar locul care le-a fascinat mintea este același…

Cunoscută ca peșteră lui Fingal, acest loc special de pe insula Staffa, Scoția, are o istorie și o geologie uimitoare, fiind vizitat de toate aceste celebrități de-a lungul timpului. Cea mai mare parte a coastei este formată din stînci de bazalt. Structura insulei și a pereților insulei este însă uimitoare, fascinînd turiștii care ajung aici.

Peștera are o înălțime de 72 de metri și 270 de metri adîncime, fiind alcătuită din mii și mii de coloane de bazalt dispuse una lîngă cealaltă. Aceste coloane deosebite s-au format natural printr-un proces de-a dreptul spectaculos. Lava fierbinte rezultată din erupţia unui vulcan din apropiere a intrat cu rapiditate într-un proces de răcire. Lava solidificată s-a crăpat în forme hexagonale lungi, de parcă cineva le-ar fi decupat în dimensiuni egale.


Peștera a fost (re)descoperită cînd naturalistul Sir Joseph Banks a vizitat-o în 1772. Deşi dimensiunea intrării în peşteră ar fi potrivită pentru ambarcaţiuni mai măricele, accesul este permis doar cu barca. Există şi posibilitatea de a o vizita pe uscat, pornind de pe insulă pe o pasarelă formată natural din coloane de bazalt. Mulţi operatori de turism organizează croaziere la Peştera lui Fingal din luna aprilie pînă în septembrie.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load