Criza energetică stiri: 1543
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3385

Peste 4 milioane tone de produse agricole au ieșit din porturile ucrainene

25 sep. 13:45   Război în Ucraina
1606 0

Un număr total de 211 nave, avînd la bord 4,7 milioane de tone de produse agricole, au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră, de la semnarea acordului internaţional intermediat de ONU şi Turcia. Anunțul a fost făcut sîmbătă, 24 septembrie curent, de Ministerul ucrainean al Infrastructurii, transmite realitatea.md.

Acordul semnat în data de 22 iulie 2022 la Istanbul prevede instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina.

Ministerul Infrastructurii de a Kiev a adăugat că alte opt vapoare încărcate cu 131.300 de tone de produse agricole erau programate să plece sîmbăta trecută din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Exporturile de cereale ale Ucrainei s-au redus dramatic.

Înainte de război, Ucraina, un mare cultivator şi exportator mondial de cereale, livra pe pieţele externe pînă la şase milioane de tone de cereale în fiecare lună. Acum, exporturile de cereale ale Ucrainei au fost reorientate spre transportul rutier şi fluvial cu direcţia Europa de Est, însă cantităţile livrate au fost mult mai mici din cauza unor obstacole logistice.


Porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost redeschise graţie unui acord semnat la Istanbul în data de 22 iulie, care va fi valabil timp de ‘120 de zile’, respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strîngerii noii recolte. Navele şi încărcătura ar urma să fie inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului comun de coordonare (CCC).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

După remanierile de cadre din guvern, situația
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав