Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Pentru ce este lăudat și criticat noul Memorial? (VIDEO)

6 iul. 2020,, 15:30   Război în Ucraina
2062

În Rusia sînt diferite reacții publice la Memorialul soldatului sovietic, inaugurat recent în apropierea satului Horoșevo din regiunea Tver a Federației Ruse, transmite Noi.md.

Acest monument, care glorifică ultima bătălie mare din Marele Război pentru Apărarea Patriei, reprezintă figură de 25 de metri a unui luptător care pare că plutește deasupra pămîntului și care se dezintegrează de partea de jos în figuri de cocostîrci zburători.

Publicația Meduza povestește pentru ce este lăudat noul Memorial și de ce este criticată decizia artistică?

După cum se menționează, mulți oameni vestiți au vorbit pozitiv, inclusiv regizorul Nikita Mihalkov, pianistul virtuoz Denis Mațuev, actorul Vasili Lanovoi și chiar politicianul Alexei Navalnîi (el a scris succint: "Monumentul, apropo, este cool").

Sculptorul Salavat Șcerbacov (a fost conducătorul lucrării de diplomă Andrei Korobțov), autorul unui alt proiect de mare amploare РВИО — monumentul lui Vladimir cel Mare de lîngă Kremlin, — într-un comentariu pentru ziarul "Взгляд" a menționat: "Monumentul este un punct de reper din trecut în viitor, o indicație a urmașilor să se gîndească de unde au venit și ce au făcut pentru ei strămoșii lor care au murit aici. Este, de asemenea, un motiv pentru a citi cu atenție istoria acelui război. Monument lui Rjevski în acest sens, în opinia mea, este destul de sincer. Monumentul reflectă în mod clar poezia lui Rasul Gamzatov "Журавли" și cîntecul lui Ian Frankel după versurile sale. Astfel de monumente nu se nasc pur și simplu. Acesta este un obiect care are un subiect de percepție în prezent. Adică, monumentul a apărut la momentul potrivit în locul potrivit".


Au existat și reacții negative. În special, jurnalistul Alexandr Nevzorov a declarat că "monumentul descrie un soldat stalinist de sex masculin, dar cumva într-o fustă ruptă de pene". Comunitatea de artă vorbește despre monument cu reținere; astfel, directorul adjunct al GMII. A. S. Pușkin, Ilia Doroncenkov a scris pe facebook: "Despre această sculptură totul destul de clar (într-atît de clar, încît meme-uri cu dementorii au apărut imediat), genealogia ei se observă cu ușurință - din parcul Treptov (lucru foarte decent) prin movila Mamaev (simbol, cum n-ai da) și emoționantă melodie a lui Rasul Gazmatov în traducere în limba rusă".

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав